Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · Kul : Tips: att förvandla SonyEricsson Xperia Arc till en dator och ett TV-spel för 25 kr

Det var länge sedan mobiltelefonerna var bara telefoner. Nu är de minidatorer som klarar otroligt mycket. Som ägare till en SonyEricsson Xperia Arc är jag glad över den senaste uppdateringen av Androidmjukvaran till 2.3.4, som bland annat innebär att det går att ansluta USB-enheter direkt till telefonen. Det betyder till exempel att det går att ansluta mus, tangentbord och gamepad till telefonen. Xperia Arc har dessutom en HDMI-utgång, som gör att man kan koppla in den till t.ex. sin TV.

SonyEricsson säljer en dockningsstation till telefonen, som gör att man kan ansluta USB-enheter. Dockan heter LiveDock och kostar 390 kr + frakt hos Dustin. Nästan 500 kr tycker jag var lite för saftigt, så jag bestämde mig för att göra en egen hemmafixad variant, vilket visade sig vara mycket enkelt. Telefonen har en micro-USB-port som används för anslutningen. Jag köpte således en standardkabel på NetOnNet med vanlig USB-hane -> micro-USB-hane (här, kostar 69 kr) och kompletterade med en USB-adapter hona-hona (här, 49 kr) som tillsammans ger exakt samma möjligheter som LiveDock. Med denna enkla utrustning kan jag nu alltså koppla in telefonen till min TV med den HDMI-kabel som följde med telefonen, och sedan koppla in t.ex. mus eller en trådlös gamepad (jag köpte en på Kjell & Company för 200 kr, men det funkar givetvis med vanlig sladdbunden gamepad också).

Eftersom jag har en Playstationemulator (FPse) i telefonen har jag också en komplett Playstationkonsoll när jag har gamepaden och TV:n ansluten. Många spel till Android kan nu spelas med gamepad, till exempel Reckless Racing. Angry Birds ska funka bra med musen, även om jag inte testat det än.

Om man kopplar in TV:n och mus/tangentbord har man en liten dator för internetsurf, mailskrivande, bloggning, fotohantering m.m. Mycket smidigt.

Om man vill komma undan ännu billigare kan man nöja sig med att endast skaffa en adapter USB-hona -> USB-micro-hane, finns t.ex. på Dustin för 25 kr + frakt (här). Vad jag kan förstå så ger det exakt samma funktionalitet som LiveDock för 390 kr + frakt (här).  Visst är LiveDock lite snyggare, men vill man betala 365 kr mer enbart för det? Vissa kanske vill det, men inte jag.

=

EDIT: det verkar som det inte funkar för alla, enligt rapporter på SweDroids forum. Det kan kanske bero på att de använt den usb-kabel som följer med telefonen – den funkar INTE för att koppla in usb-prylar.

Copyright Niklas Carlsson © 2013