Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · bok : Bok: Äta djur

image

Jag har precis läst ut Eating Animals av Jonathan Safran Foer. Jag tror den finns på svenska också. Det är en bok som handlar om köttindustrin som växt fram under de senaste 50 åren, och hur otroligt inhumant vi behandlar våra matdjur, och vilka onaturliga och sjuka raser vi avlat fram. Uppåt 99% av köttet som äts i USA är från sådana köttfabriker där djuren aldrig får se solen. Jag gissar att procentsatsen inte är lika hög i Sverige, men att majoriteten av köttet vi konsumerar är sådant är det knappast någon tvekan om. Enorma uppfödningsanläggningar som levererar djur till ännu större slakterier, där de behandlas som ting.

Boken övertygar mig inte att bli vegetarian, men den påminner mig om vikten av att äta bra kött från djur som behandlats väl. Den påminner mig också om helgarbetet jag hade i tonåren på ett hönseri, där hönorna antingen hölls i trånga burar eller var ”frigående” i enorma burar med tusentals höns. Kannibalism och svåra skador var mycket vanligt, och döda hönor kunde ligga och ruttna i burarna. Detta var ändå ett hönseri sin ägdes av Sveriges Lantbruksuniversitet, och bör inte vara särskilt dåligt i jämförelse med de flesta andra.

Köttindustrin orsakar otroligt mycket lidande för många miljarder djur som både lever och dör i misär, och är dessutom den största bidragande orsaken till klimatförändringarna. Jag kommer inte sluta äta kött, men jag ska absolut tänka mer på vad för kött jag äter och inte äta det lika ofta. Vi äter redan idag oftast vegetariskt flera dagar i veckan, men det kan bli ännu oftare.

Boken förstärker sådant man egentligen redan vet, men bidrar också med ny otrevlig detaljkunskap. Den är absolut en bok att läsa om man vill veta vad man äter, och få en realistisk bild av modernt storskaligt lantbruk. Det är en industri som är ljusår från den traditionella bonden.

Copyright Niklas Carlsson © 2013