Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · media : Håkan Juholt

Så verkar sossarna efter mycket vånda och stort besvär kommit fram till att de ska välja Håkan Juholt till ny ledare. Det är i det närmaste otänkbart att en sossekongress skulle gå emot valberedningens rekommendation av partiledare.

Jag gillar Håkan. Han är medlem i FN-föreningen i Oskarshamn, och som distriktsordförande har jag därför träffat honom flera gånger. Mitt första minne av honom var från en demonstration som vi i Kalmar/Ölands FN-förening arrangerade 2003, nån vecka innan invasionen av Irak. Vi höll varsitt tal på Larmtorget här i Kalmar, med ett par hundra åhörare. Juholt dundrade mot president Bushs krigshetsande och betackade sig för sådan ”cowboypolitik” från Texas. Senare samma år deltog han i vårt firande av FN-dagen på Kalmar slott. Några år därefter medverkande han vid distriktets årsmöte, där han i egenskap av gammal journalist pratade om hur man når ut i media.

Jag och Juholt delar givetvis inte politisk uppfattning, eftersom jag är centerpartist och han är vänstersosse. Men jag hyser stor respekt för honom och vet att han är mycket kompetent. Han är också en pragmatisk politiker, på ett positivt vis. Möjligen kommer han i sin nya roll tvingas bli mer ideologisk.

I sin roll har han väl möjligen sitt utseende emot sig – han ser inte ut som en förnyare, han ser inte ut som sossarnas svar på Maria Wetterstrand. Snarare som Leif loket Olsson, vilket han själv skojade om på presskonferensen idag. Han är trevlig, duktig, en god organisatör och en bra talare. Frågan är om det räcker för att rädda sossarna? Jag tror inte det.

– Skrivet i BlogPress för iPad

Copyright Niklas Carlsson © 2013