Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · foto : Om Paolo Roberto

Idag lyssnade jag på ett föredrag av och med Paolo Roberto på KARMA, en rekryteringsmässa som Linnéstudenterna anordnar. Det var intressant att höra om hans väg från ung kriminell slagskämpe till företagare och kokboksförfattare. Hela hans framgång bygger på våld – även om hans kokböcker inte handlar om våld så säljer de tack vare att Roberto är känd (och han är känd på grund av sin våldsamhet). Numera har han lagt av med boxningen och sysselsätter sig med mindre stridslystna aktiviteter i sina sex företag. Han är, enligt honom själv, också en av Sveriges mest anlitade talare.

Paolo Roberto på KARMA

Han är duktig som föredragshållare, mycket rutinerad. För 40-50 000 kr pratar han en timme om sitt liv och sina insikter om vad som är viktigt – de nära relationerna, kroppen och själen. Mindre viktigt är utbildning, materiella ting och pengar, berättar han. Föredraget är späckat med referenser, citat (plagiat?) från kloka människor genom historien. Han är duktig, och många i publiken trollbinds. Men mycket av det han säger är som taget ur vilken självhjälpsbok som helst (och kanske är det också) – det som är intressant är hans egen berättelse, inte de upplockade “visdomsorden”.

Paolo Roberto föreläser i Kalmar

Det glädjer mig att en bråkstake från gatan har lyckats ta sig fram till att bli en framgångsrik småföretagare som inte längre spöar skiten ur andra för att hävda sig. Många av hans ungdomsvänner är döda eller sitter i fängelse. Det är en viktig och spännande historia han delar med sig av. Men jag kan ändå inte låta bli att tänka på alla de som råkat illa ut längs vägen. Vi applåderar honom för att han inte längre slår ner och rånar folk, utan beter sig som man ska. Men hur många har han misshandlat längs vägen? Hur många är rädda för att gå ut själva om kvällarna därför att de blivit överfallna av honom? Hur mår de idag? Sannolikt betydligt sämre än Paolo Roberto.

Paolo Roberto 

Han lockar hur som helst publik och media, både tidningar och lokal-TV var på plats.

Copyright Niklas Carlsson © 2013