Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · bok : Bok: Stilla natt, av Stanley Weintraub

image

Nu har jag läst ut boken “Stilla natt” av Stanley Weintraub. En mycket stark skildring av en händelse som rör mig djupt; soldaternas spontana vapenvila julen 1914. Efter första världskrigets första blodiga månader, där hundratusentals stupat, ingick soldaterna på egen hand spontana vapenvilor längs västfronten. De högre befälen var rasande, eftersom umgänge med fienden undergrävde stridsmoralen. Det är inte så lätt att döda någon som du blivit bekant med, som inte längre ses som ett monster utan som en schysst kille med familj och barn. Jag har skrivit ett inlägg om denna händelse tidigare på bloggen, “Om en bortglömd sorg” och också något om första världskrigets roll som tröskel in i det moderna samhället, “Världskriget. Meningslösheten definierar moderniteten”. De enkla soldaternas agerande julen 1914 är så djupt godhjärtat, det visar det finaste hos människan. Tyvärr tvingade den militära ledningen återigen fram det värsta hos människan – skyttegravskrigets människoslakt.

Så här beskrivs boken på adlibris (en bra beskrivning):

Kriget har redan skördat 10.000-tals offer. Skyttegravarna i Flandern är fyllda med lera och dy. På båda sidor finns utmattade, våta och frusna soldater som kryper ihop undan fiendens eld. Mellan taggtrådshindren i Ingenmansland ruttnar stupade kamraters kroppar.
Då stiger tonerna av en sång ur en av skyttegravarna. Ett tyskt kompani sjunger Stilla natt. Sången sprider sig längs frontlinjen och blir startpunkten för en av krigshistoriens mest märkliga händelser. Julgranar med tända ljus lyser plötsligt upp nattmörkret längs kilometerlånga sträckor. Soldater på båda sidor reser sig ur leran. Obeväpnade klättrar de upp i Ingenmansland, byter julgåvor, cigaretter och konserver med varandra. Medan de högre befälen hjälplöst tvingas se på och generalerna protesterar, utvecklas vänskapen mellan de meniga soldaterna. De begraver sina döda kamrater, jagar kaniner, sjunger julsånger och till och med spelar fotboll. Det är verkligen en underbar natt.
Stanley Weintraub har läst soldaternas brev som de sände hem. Han har letat fram bilder och samlat berättelser och vittnesmål. Stilla natt är en stark skildring av krigets fasor, men framförallt om mänsklig storhet, mod och värme. De politiska och militära makthavarna på båda sidor försökte tysta ned händelsen och förnekade att den ägt rum. I ett avslutande kapitel diskuterar Weintraub vilka följder det skulle fått om soldaternas eget stillestånd hade fortsatt.

Den verkar inte gå att köpa ny längre, men finns säkert på antikvariat för en billig peng.

Copyright Niklas Carlsson © 2013