Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · demokrati : Om ett udda inslag i valet

Rösträkningen är fortfarande inte helt klar, och mandatfördelningen i Riksdagen är därmed oklar. Men under tiden kan man ägna sig åt att roas av ett udda inslag i valet – de handskrivna rösterna. På www.val.se kan man se vad folk skrivit själva (och observera att alla dessa registreras som partier!). Här är några exempel:

image Klassikern “Kalle Anka partiet” leder med 68 röster, tätt följd av “Kalle Anka”. Lite längre ner finns “Spritpartiet” med 17 röster. Sen har vi de som skrivit “Blankt”, “Blankpartiet” och “Blankröstpartiet”. Man kan väl gissa att de två sista försökt vara finurliga och få alla blankröster räknade till “sitt” parti. “Fantomen”, “Kungen”, “Gud” och “Jesus” har fått två röster var, liksom “Manligt initiativ” och “Filosofiskt initiativ”. Två andra har röstat på “Mig själv”. Två röster har också gått till “Älska mer!”. Utöver dessa finns det 409 handskrivna partibeteckningar som endast fått en röst.

Glädjande nog kan jag också konstatera att “Världs socialismen” (inte min särskrivning) endast fått två röster, och således är på dekis.

Copyright Niklas Carlsson © 2013