Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · Alliansen : Valnatt med bitter seger

Jag vaknar upp till en morgon i ett nytt land. Sverige är förändrat på flera vis. För det första har den Socialdemokratiska dominansen nu slutgiltigt brutits, när en borgerlig regering omvalts. Sverige är därmed officiellt av-sossifierat! För det andra, och betydligt otrevligare, har vi nu blivit ett mer normalt Europeiskt land, med ett främlingsfientligt parti i Riksdagen. Sverige har under mycket lång tid hållt rent från dessa partier, men inte längre. Det är allvarligt. Det är i synnerhet allvarligt eftersom Alliansen inte lyckades få egen majoritet i Riksdagen, vilket försvårar regeringsbildandet avsevärt. Nu får vi hoppas att Miljöpartiet tar sitt förnuft till fånga och tillsammans med Alliansen tar ansvar för Sverige.

Centerpartiets valresultat, 6,6%, får vi vara relativt nöjda med. Tidigare har det varit väldiga spekulationer om att vi skulle åka ur riksdagen, men vi visade tydligt att vi ligger en bra bit över spärren. Givetvis skulle jag önska att vi fortsatt vara Alliansens näst största parti, inte minst för miljöns och jämställdhetens skull.

imageMorgonens tidningsframsidor.

image

imageMaud höll segertal strax efter 23 igår, på Hasselbacken i Stockholm. Stort jubel, men med en fadd SD-eftersmak.

imageGlädjande nog var Fredrick Federley på benen, efter misshandeln tidigare i veckan.

imageTvå glada kvinnor från företaget HomeMaid, som sysslar med hushållsnära tjänster (med RUT-avdrag). De har 500 anställda, och var redo att varsla 250 av dem om de Rödgröna hade vunnit.

imageTidigare under söndagen, då jag gick till min vallokal i Kalmar tillsammans med Erica.

Läs mer om valet: Aftonbladet 1 2 3, SvD 1 2, DN 1 2 3,

Bloggar: Mattias Johansson,   Inger Fredriksson, Lena Reyier-Ingman

Copyright Niklas Carlsson © 2013