Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · demokrati : ANC går åt fel håll

image

Sydafrikas dominerande parti ANC har en aktningsvärd historia som demokratikämpar, och aktiva motståndare mot Apartheidsystemet. Tyvärr går de idag i motsatt riktning. För ett par år sedan träffade jag en delegation från ANC:s ungdomsförbund, som uttryckte förakt mot pressfriheten. De tyckte inte om när medierna granskade deras parti, eller rapporterade negativa nyheter från Sydafrika. Vi debatterade det ganska vildsint, men de var orubbliga. Nu vill ANC införa kraftiga restriktioner för pressfriheten i landet, vilket bl.a. SvD skriver om idag. Regeringen, ministrar, provinsledningar och chefer i statliga bolag ska kunna hemligstämpla allt de vill, ”i nationens intresse”. Journalister som innehar sådant material, oavsett om de publicerat eller ej, ska kunna få 25 års fängelse! Horribelt är bara förnamnet. Frihetskämparna har blivit maktfullkomliga förtryckare. Tragiskt.

Copyright Niklas Carlsson © 2013