Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · foto : Vandring på Öland: från borg till borg

imageIMG_1179

IMG_1212

Det finns många fina vandringsmöjligheter på Öland, till exempel den fina Mörbylångaleden som jag gått tidigare och bloggat om, se här. Den här gången valde jag att gå en endagstur mellan Gråborg och Ismanstorps fornborg. Det är en fin led mitt inne på ön, där man får se en annan sida av Öland än man är van vid. Här är det skogar, ängar och våtmarker som dominerar. Den 16 kilometer långa sträckan bjuder på många olika typer av landskap. Man kan välja att gå en annan sträcka tillbaka, och då blir rundan totalt 37 km. Klicka på “läs mer”!

Leden kallas “från borg till borg”. Leden börjar vid Gråborg, som jag besökt många gånger tidigare (se t.ex. här och här).  Det är en fantastisk plats, fridsam och spännande på samma gång. Området förvaltas av Svenska Vitterhetsakademien och heter Borgs by.

Rekommenderas: mycket vätska, lite fast föda (ex några smörgåsar), myggmedel, stövlar eller bra kängor, kikare, karta.

Markeringar

Ledens början är tyvärr mycket otydlig, eftersom en skylt har försvunnit. När du går till borgen ska du vika av till vänster efter du passerat den lilla vägen som går ner till höger till borgen. Markeringarnas täthet och synlighet varierar kraftigt längs leden, på vissa ställen sitter det stolpar med orange markering med bara ca 10 meters mellanrum – medan det på andra ställen helt saknas markeringar på en lång sträcka. Det hände vid tre tillfällen att leden svängde utan någon tydlig markering om detta, så jag var tvungen att ägna en stund åt att leta efter fortsättningen.

 

IMG_1200 IMG_1199IMG_1208 IMG_1179

IMG_1214 
På vissa ställen finns informationsskyltar, som här vid Åkerby källa (en källa som aldrig sinar, och som använts som offerplats under järnåldern).

Naturtyper

Leden går genom hagar med betande kor, hasselskog, lövskog, barrskog, ängar, våtmarker, byar och åkermark.

IMG_1168 

IMG_1169

IMG_1172

IMG_1173

IMG_1207

IMG_1209

IMG_1217

IMG_1219

IMG_1220

IMG_1223

IMG_1216

Flora

Jag är dålig på namnen, men jag fascineras ändå av växternas skönhet. Öland är berömt för sina orkidéer, och några sådana såg jag längs vägen. Här är några bilder på lite olika blommor jag såg. Det kan väl för övrigt nämnas att en stor del av leden går genom naturreservat.

IMG_1205

IMG_1224

IMG_1228 

IMG_1230

IMG_1231

IMG_1234

Fauna

Det är ett väldigt levande djurliv längs leden, framför allt många typer av insekter. Men jag såg även snok, gädda, rådjur, örn och mängder av småfåglar. Se tidigare blogginlägg om snoken som fångade en gädda!

Byar och boningar

Längs leden passerar man några byar, med fina gårdar och stugor. Här är det ännu inte särskilt uppköpt av stockholmare och andra, här är det huvudsakligen levande permanentboenden och bondgårdar.

IMG_1175

IMG_1176

IMG_1180

IMG_1170

 

Destinationen: Ismanstorps borg

IMG_1242 

IMG_1243

IMG_1244

IMG_1247

Från parkeringsplatsen en bit från borgen beställde jag en taxi tillbaka till Gråborg, där min bil väntade. Det tog fyra timmar att vandra till Ismanstorp, och 20 minuter att åka tillbaka med bil…

Copyright Niklas Carlsson © 2013