Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · Alliansen : De rödgrönas utrikespolitik farlig för Sverige och världen

De senaste dagarna har nya stolligheter kommit från de rödgröna, där Vänsterpartiet uppenbarligen styr och ställer. I den gemensamma rapporten “en rödgrön politik för Sveriges relationer med Sveriges länder” kan man läsa följande:

En rödgrön regering kommer att kräva att USA avvecklar sina kärnvapen och militärbaser utanför landets gränser.

De kräver alltså att USA ska avveckla all militär närvaro utanför landets egna gränser. Här snackar vi om politik som a) är ljusår från verkligheten, b) skulle vara förödande för Sveriges relationer med USA, och c) om det skulle genomföras skulle kasta in världen i en ny era av internationellt kaos.

Jag tycker det är utmärkt att kräva att kärnvapnen ska förvaras inom landets gränser, men den andra delen av kravet är rena stollerier och är en tydlig frukt av Vänsterpartiets USA-hat. Efter att dessa dumheter uppmärksammats av Carl Bildt, Jan Björklund och Gunnar Hökmark och av SvD i en artikel (läs den!) försöker nu sossarnas talesman Urban Ahlin bortförklara dumheterna i en debattartikelnewsmill. Han försöker där påskina att den gemensamma överenskommelsen handlar enbart om militärbaser med kärnvapen, trots att det är mycket tydligt uttryckt att det faktiskt handlar om USA:s samtliga militärbaser i världen utanför det egna landets gränser. Panik hos sossarna, tydligen. Det är jobbigt för dem att vi upptäckt att deras utrikespolitik styrs av Vänsterpartiets dogmatiska USA-hat.

Vänsterpartisten Hans Linde är tydlig med vad överenskommelsen verkligen innebär (ur SvD-artikeln):

–Det är en svensk position gentemot USA. De ska avveckla alla baser utanför landets gränser, säger Hans Linde, Vänsterpartiet.

Även i länder som Afghanistan, Sydkorea eller Tyskland?

–Ja. Det står i överenskommelsen. Där finns inga undantag.

Carl Bildt har kommenterat på sin blogg, “Häpnadsväckande naivitet”. Han skriver bland annat:

Talande är att något motsvarande krav inte ställs på Ryssland.

Ryska baser utomlands är förvisso betydligt färre, men i motsats till USA har Ryssland stationerat trupper i två länder – Georgien och Moldavien – mot dessa länders uttalade vilja.

Den saken nämner de rödgröna dock ingenting om.

Det är rätt tydligt att vänsterpartiet kört över socialdemokraterna rätt rejält i förhandlingarna om utrikespolitiken.

Och resultatet – om den olyckan skulle vara framme – skulle bli en regering som snabbt skulle köra Sverige in i konfrontion med många av våra vänner, undermina viktiga freds- och försoningsprocesser och förlora anseendet som seriös och stark partner.

Man blir ju mörkrädd. Må vi bli skonade från en stollig rödgrön regering som kommer förstöra både vår ekonomi och vårt anseende i världen.

Läs även Frank Thorén Halls blogginlägg om detta, och SvD:s kommentar på ledarsidan.

Copyright Niklas Carlsson © 2013