Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · citat : Obehagliga märkligheter från de rödgröna

Den senaste veckan har det kommit en hel del obehagliga märkligheter från de rödgröna.

Avskaffa plikten för HIV-smittade att berätta om sin sjukdom för sina sexpartners Ylva Johansson, Socialdemokraternas talesperson i välfärdsfrågor, lovar att en rödgrön regering ska avskaffa informationsplikten för HIV-smittade gentemot sexpartners. Motiveringen är att HIV numera inte bör ses som en dödlig sjukdom, utan snarare en kronisk sjukdom som man kan leva med. Därmed tycker alltså de rödgröna att det är mer kränkande för de HIV-smittade att behöva berätta om sin smittsamma sjukdom, än vad det är för oskyldiga att bli smittade med en dödlig eller kronisk sjukdom. Ylva Johansson meddelade detta i TV4-nyheterna, och sade att de tre vänsterpartierna är överens om detta. Se klippet här.

Ta lån för att betala din skattMikaela Valtersson, Miljöpartiets ekonomiska talesperson, meddelade för några dagar sedan att hon anser att folk bör ta lån för att kunna betala skatt. Se här. Det handlade om en fråga från en journalist om de rödgrönas återinförande av fastighetsskatten. Så här säger hon:

Ekot undrade hur hon ser på situationer där någon äger ett högt taxerat hus, men därutöver inte har det så väl förspänt och därför får svårt att betala fastighetsskatten. Valterssons svar är häpnadsväckande:

”Har man en dyr villa, även om man köpte den för mycket lägre pris, så har man också en möjlighet att ta lån på sitt hus. Man har ju ett kapital som ligger i botten och som är en tillgång som man sedan kan sälja eller ta lån på.”

Ekot följer upp. Menar Valtersson att man ska ”ta lån på sin fastighet, eller till och med sälja den, för att kunna betala en fastighetsskatt?” Hon svarar:

”Man har den möjligheten om man vill. Det är en tillgång som inte alla människor har.”

Fördärva ekonomin i stil med GreklandVänsterpartiets kongress beslutade att partiet ska ställa krav på sex timmars arbetsdag (vid heltid) med bibehållen lön. Alltså att alla ska jobba 25% mindre men få lika mycket betalt. Hur detta ska gå ihop ekonomiskt verkar de inte bry sig om, och att det starkt påminner om det som orsakade krisen i Grekland bortser de ifrån. Ekonomiskt vansinne. Läs mer: Svd1 Svd2 Svd3 Svd4 DN1 DN2 DN3 DN Debatt Aftonbladet Aftonbladet2 Expressen SVT SR

Vänstern vill också höja a-kassan till 90% och avskaffa karensdagarna i både a-kassan och sjukförsäkringen. Det är ett klassiskt recept för att få folk att inte arbeta. Läs mer här.

Expressen listar för övrigt en del andra förslag på Vänsterpartiets kongress:

Staten ska äga både Saab, Volvo och alla banker – och börja tillverka luftskepp.
Men stadsjeepar ska förbjudas.
Vill du däremot stjäla sopor ur containrar så ska du få göra det.
Det är några av förslagen till Vänsterpartiets kongress.

Magnus Andersson har kommenterat.

Copyright Niklas Carlsson © 2013