Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · Alliansen : Ställ in semestern och sätt på dig tagelskjortan om vänstern vinner

Det blir dyrt om de rödgröna vinner. Här är några exempel på eländet de vill genomföra:

Borttaget eller minskat jobbskatteavdrag De rödgröna tycker inte att du ska få behålla dina egna pengar, och vill därför avskaffa eller minska jobbskatteavdraget. Räkna med en tusenlapp mindre per månad i plånboken.

Höjd bensinskatt Idag har de rödgröna gått ut och meddelat att de kommer höja bensinskatten med 49 öre om de vinner. Det kommer bli dyrt, särskilt för dig som bor på landsbygden och inte kan nyttja kollektivtrafiken. (Aftonbladet, SvD)

Återinförd förmögenhetsskattFörmögenhetsskatt kan låta bra i teorin – men vad den egentligen åstadkommer är att de riktigt rika placerar sina pengar utomlands istället för att investera dem i Sverige, samtidigt som de som råkar äga ett hus som stigit i värde straffbeskattas även om de inte har tillgång till kapital. Alliansen avskaffade denna skatt 2007, med gott resultat. Nu ska vänsterkartellen återinföra den, och åter skrämma bort investeringar från landet. (SvD, Catrin Mattsson)

KilometerskattDe rödgröna vill införa en kilometerskatt på lastbilar. Det innebär att allt som transporteras på lastbilar kommer bli dyrare. Det här kommer drabba åkerier och i synnerhet skogsindustrins timmertransporter (vi kan inte bygga järnväg ut i varje skog). Det är dessutom mycket märkligt att beskatta transporter per kilometer om det är miljöeffekter man vill uppnå – i så fall ska man beskatta utsläppen. En “miljöskatt” som straffar moderna, miljövänligare, lastbilar lika mycket som gamla smutsiga är mycket märklig.

Extra skatt på energibolagenDe vill införa en extra skatt på vinsterna i energibolagen, vilket Maria Wetterstrand motiverar med "de tar ut det högsta priset från konsumenten fast deras produktion har en väldigt låg kostnad". Det är visserligen sant – men en extra skatt på deras vinster sänker inte elpriset som konsumenten får betala, snarare tvärtom.

Fördubblad arbetsgivaravgift för ungdomar Idag ligger arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 på 15%. Den låga avgiften har gjort det billigare att anställa unga, som därmed kommer in på arbetsmarknaden och kan bidra till samhället. Vänsterkartellen vill fördubbla den till 30%, vilket blir en straffbeskattning på ungdomar och kommer bidra till att det blir ännu svårare för ungdomar att få ett jobb.

Avskaffat RUT-avdragAv ren princip ska vänstern avskaffa RUT-avdraget, trots att det är en mycket bra reform som gett tusentals arbeten, underlättar vardagen för många familjer och dessutom betalar sig själv genom ökade skatteinkomster och minskade bidrag. Det kommer leda till ökad arbetslöshet, ökade kostnader för staten och minskad möjlighet för vanligt folk att få hjälp i vardagen.

Ökad statsskuld med dyra amorteringar och räntorI sin iver att vinna valet lovar vänsterkartellen miljardregn över både järnvägen och kommunerna (och mycket mer är att vänta). De ska låna många tiotals, kanske hundratals, miljarder till sina vallöften. Det är du och jag som sedan står där med skulderna, som får betala räntan och amorteringarna. Det är dina och mina pengar de ska spendera.

Nästa vecka presenterar de sin budgetöverenskommelse, och då kan vi räkna med att listan på nya skatter och utgifter kommer öka betydligt. Så om de rödgröna vinner valet kan du ställa in den planerade semesterresan och istället klä dig i tagelskjorta – särskilt om du bor på landsbygden.

Det är dessutom deklarationstider – titta på din deklaration hur mycket extra du fått tack vare jobbskatteavdraget. För de flesta som arbetar handlar det om en hel extra månadslön per år.

Rösta på Centerpartiet om du vill behålla mer av din lön!

Copyright Niklas Carlsson © 2013