Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · gratis : Några tankar om Acer Liquid – min nya mobiltelefon

Jag har under en tid varit sugen på att skaffa en smartphone, antingen en iPhone eller någon med operativsystemet Android från Google. Båda varianterna är egentligen små handdatorer med mängder av funktioner. Efter att ha läst om olika varianter fastnade jag för Acer Liquid med Android. Den släpptes i slutet av förra året, och är en av de kraftfullaste Android-telefonerna (SonyEricssons nya prestigemodell X10 har samma processor). Den är också mycket prisvärd – jag hittade den på Pixmania för 3500 kr (se här) utan abonnemang eller operatörslås. Det kan jämföras med iPhone som beroende på modell kostar 5500-9800 kr på samma sajt. Så jag slog till och köpte Liquid:en för några dagar sedan.

 image

Om Acer Liquid

Först och främst måste jag säga att jag är mycket, mycket nöjd. Kvalitén verkar vara bra, den är snabb och klarar att köra många applikationer (program) samtidigt utan problem. Jag tycker också att den är snygg, och har en väldigt bra skärm.

Den har (som de flesta smartphones) bland annat GPS, gyroskop (känner av lutningen på telefonen), kompass och trådlöst nätverk.

Fördelar: bra pris, snabb processor, 3,5 mm hörlursjack, bra skärm med hög upplösning, bra ljud, snygg. Android erbjuder ett ständigt växande antal applikationer som är gratis att installera (över 20 000 i dagsläget) och som gör att man kan få exakt de funktioner man vill i telefonen.

Nackdelar: inget svenskt tangentbord från början, det får man ladda hem och installera själv (vilket i och för sig är enkelt). Lite svårt att få GPS-mottagningen att funka inomhus. Lite otymplig att ha i fickan jämfört med min gamla “vanliga” telefon.

 

Jag har givetvis testat en hel rad applikationer redan, och här är några favoriter;

Astro (filhanterare)

Babel Fish Voice (skriv in en engelsk text så översätter telefonen till ett annat språk och läser upp med korrekt uttal – finns flera olika språk, ex franska, italienska)

Bubble (vattenpass)

Calendar (kalender som synkar med google-kalendern på nätet)

Chess (bra schacksimulator)

Chess

Chompsms (bra sms-applikation som visar sms:en som konversationer)

Chompsms

Compass (kompass)

Facebook

Here I am (GPS-program som tar fram koordinaterna där man är och kan skicka dem som sms, e-post eller en länk till Google maps)

Hi MSN (MSN-klient för Instant Messaging)

Eniro (kartor, visar vem som ringer m.m.)

Layar (man tittar genom mobilens kamera, och den lägger “lager” över verkligheten med all möjlig information, ex butiker, bostäder som är till salu, sevärdheter m.m. Riktigt imponerande)

Layar

Metal detector (förvandlar telefonen till en metalldetektor. Funkar inte klockrent, men helt ok)

Prisjakt (applikation kopplad till sajten prisjakt med information om priser på olika varor. Man kan till exempel i butiken ta kort på en streckkod, så kollar applikationen vad det är för vara, och vad den kostar i andra butiker och på nätet)

Snowstorm (väderprognoser från norska tjänsten yr.no)

Spotify (jajjemän! Miljontals låtar direkt i mobilen.)

image

SR player (lyssna på Sveriges Radio)

Taskkiller (bra app för att “döda” andra appar som hängt sig)

TV.nu (visar TV-tablåer)

Twidroid (mycket kraftfull twitter-applikation)

WordPress (så jag kan blogga direkt från mobilen)

 

Och så lite onödiga leksaker:

Labyrinth lite (spel som förvandlar mobilen till en sådan där labyrint med en metallkula i – undvik hålen och få kulan genom alla banor!)

Mario-simulator (för oss som växte upp med Super Mario Bros på 8-bitars Nintendo. Telefonen känner när man hoppar, och gör hopp-ljudet från spelet, skjut-ljudet när man rör skärmen, och spelar Super Mario-låten hela tiden)

Nesoid lite (NES-emulator så man kan spela Nintendo 8-bitarsspelen)

SpecTrek Light (som layar, men visar “spöken” som man ska fånga. Man går alltså omkring ute i verkligheten och kollar genom mobilen där programmet med hjälp av GPS:en placerat ut spöken. Kul, trots att man ser ut som en idiot 🙂 )

image

Tricorder (för Trekkies som alltid drömt om en egen Tricorder. Ser ut och låter precis som en Tricorder från Star Trek TNG. Och den fungerar! kan mäta acceleration, magnetfält, ljud, GPS-värden, nätverk och ge info om solaktivitet. Hur pålitlig den är kan jag dock inte svara på…. Men kul!)

image

Copyright Niklas Carlsson © 2013