Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · media : Zapad 2009 – Rysslands stormaktsambitioner, fortsättning

Igår skrev jag om Zapad 2009, den stora militärövningen som Ryssland ska genomföra, som bland annat ska öva på att försvara Nordstream och öva landstigning. Jag kopplade även ihop detta med Medvedevs förslag på en ny lag som ger Ryssland rätt att militärt angripa tredje land.

Jag har också i mitt stilla sinne funderat över kopplingen till ”kapningen” av Arctic Sea, där ryska flottan fått tillfälle att visa sin förmåga att agera ute på världshaven.Nu har Lundaprofessorn Kristian Gerner skrivit en utmärkt artikel om detta på Newsmill, Ryskt stormaktsspel bakom Arctic Seas ”försvinnande. Rekommenderad läsning för alla som är intresserade av frågan, eller är intresserade av Sveriges förmåga att hävda vår nationella integritet.

Vad gör vi om Ryssland med hänvisning till Arctic Sea-incidenten börjar kräva att få eskortera handelsfartyg med sin flotta genom svenska vatten?

Copyright Niklas Carlsson © 2013