Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · Almedalen : Almedalen – Gudrun Schyman raljerar

Jag råkade gå förbi ett torgmöte där Gudrun Schyman stod och domderade, så jag stannade och lyssnade en stund på hennes beskrivning av världens problem. Hennes analys är att allt elände beror på ojämställdheten och att feminismen är svaret. Den enkelspårigheten påminner om den marxistiska analysen på 70-talet, där allt istället kunde förklaras med klassklyftorna. Men som vi alla vet är världen betydligt mer komplex än så, man kan inte förklara allt så enkelt.

Hon raljerade om konsumtionssamhället och den manliga konsumtionen ”där man måste köpa ny bil varje år, eftersom bilen symboliserar manlig potens”, och hävdade att detta var det vanliga, så gör ju ”alla”. Vilket skitsnack. Jag vet inte vilken värld Gudrun lever i, men jag tror inte jag känner någon som byter bil varje år. Det har man varken pengar till eller intresse av. Rena retoriska dumheter, som tyvärr går hem hos publiken. Hon är en bra talare, men innehållet är ju till stor del rena dumheterna.

Hon fortsatte med att prata om militären, och givetvis var det återigen den manliga potensen som orsakade allt elände. Istället skulle vi lägga ner all förmåga till militärt våld och satsa enbart på konfliktlösning utan vapen. Det låter ju fint. Men försök säga det till Janjaweed-milisen i Sudan. De lär inte bli särskilt imponerade av att vi föreslår att vi sätter oss ner och analyserar deras folkmord utifrån en feministisk diskurs. Ibland måste man ha tillgång till militära medel för att skydda människor. Det hela var återigen en billig retorisk poäng som den samlade publiken klappade händerna till.

Copyright Niklas Carlsson © 2013