Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · CSD17 : Sammanfattning CSD dag 2

Idag fick jag lite sovmorgon, och använde förmiddagen att läsa in mig på en del av de hundratals (?) sidor text jag redan fått. Jag gick till FN-skrapan vid lunch, och åt i restaurangen. Den är riktigt bra och billig, man kan plocka ihop en rejäl sallad från buffén för ca 3$.

Därefter deltog jag i ett side event om klimatförändringarna och deras påverkan på jordbruk m.m. Klockan tre inleddes sedan de ”riktiga” förhandlingarna. Jag sitter med i gruppen som behandlar land, torka, ökenspridning och Afrika. Det är väldigt intensivt. På en stor bildskärm visas ett förslag till slutdokument upp, och sedan får länder eller grupper av länder komma med synpunkter. Det gäller verkligen att hänga med i vad som sägs och skrivs – ofta kommer flera synpunkter på samma textavsnitt vilket kan göra det väldigt rörigt.

Här är ett exempel från mina anteckningar:

(iii) [Establish/encourage the establishment of -US/promote -G77] accessible land registration, in particular for the urban and rural poor [through broader coverage of cadastral systems and programs -G77] [, where appropriate, useful and cost-effective -EU];

Här är alltså ursprungstexten modifierad med synpunkter från USA, G77 (som representerar ca 120 u-länder) samt EU. Så här ser det ut sida efter sida. Ofta svår engelska, och ofta rörigt. Så efter tre timmar av skrivande var jag ganska trött i huvudet!

Vi skulle ha ett delegationsmöte ikväll, alltså ett möte för alla som ingår i svenska delegationen, men det blev flyttat till imorgon kl 07.30 på grund av pågående förhandlingar.

För övrigt är jag väldigt glad att det finns modern teknik som webbkameror m.m. Det gör att jag och Erica kan se varandra och prata, vilket underlättar när man är bortrest. Kul att se katten också! (se bild)

Copyright Niklas Carlsson © 2013