Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · politik : Wanja Lundby-Wedin borde skämmas! Och avgå.

En pensionsskandal har växt fram inom AMF pension, där tidigare VD:n Christer Elmhagen får 48,5 miljoner i pension för fem års arbete, de sista tre åren var det 30 miljoner när lönen varit 23 miljoner. För det första är det helt bisarrt att få mer i pensionsavsättning än man fick i lön. Vilken vanlig människa får det? För det andra är det helt vansinniga summor för fem års arbete.

Det är styrelsen för AMF pension som beslutat om pensionsavtalen. I styrelsen sitter svensk arbetsmarknads toppar – Svenskt Näringslivs vd, Svenskt Näringslivs pensionsexpert, LOs ordförande Wanja Lundby-Wedin, LOs avtalssekreterare och LOs chefsekonom plus andra från LO som är experter på pensioner och avtal. Rimligtvis är detta Sveriges mest kompetenta samling människor vad gäller pensioner och avtal. De förvaltar dessutom 289 miljarder pensionskronor åt 3,8 miljoner kunder.

Enligt ledarsidan i dagens Dagens Industri kan man i AMFs årsredovisningar, som samtliga i styrelsen skrivit under, läsa att 770 000 kr per månad avsatts till pension för Christer Elmhagen. Det står alltså där, svart på vitt, och det är undertecknat av bland annat Wanja Lundby-Wedin.

Igår gick hon ut på Ekot och meddelade att hon kände sig ”grundlurad” och att hon inte hade en aning om detta. Skäms, Wanja! Du har suttit med och fattat besluten, och om du nu inte förstod vad du beslutade borde du ju i alla fall ha kunnat läsa innantill i årsredovisningen som du undertecknat! Om du nu inte klarar av att läsa en årsredovisning, då sitter du definitivt på fel post. Både i AMF och i LO. Skäms!

Läs mer: ”Hon visste villkoren”, ”Patetiskt Wanja

Hon vägrar dessutom att be sina medlemmar om ursäkt, trots att hon kritiserat miljonregnet över näringslivsdirektörerna och samtidigt varit med och beslutat om mångmiljonpensioner. Hon var till exempel även med och gav förre vd:n för AFA Försäkring 36 miljoner i pension.

Är hon en trovärdig företrädare för arbetarrörelsen? Knappast.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Copyright Niklas Carlsson © 2013