Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · militären : Iraq Veterans Against War – Veterans Day

Idag är det Veterans Day i USA, en nationell helgdag för att uppmärksamma landets krigsveteraner. Här i Savannah uppmärksammades det med en gigantisk parad. Det som förvånade mig mest var att varenda high school deltog med ungdomar i uniform – tydligen någon slags förberedande utbildning för en framtida militär karriär. Det var en intressant parad, med veteraner, aktiv militär, kustbevakningen och massor av skolelever i uniform. Väldigt medryckande och trevligt, men också en väldig glorifiering av militären.

Vid paraden träffade jag Jason Hurd, en veteran från Irakkriget. Han tjänstgjorde ett år i Bagdad 2004-2005. Nu är han engagerad i Iraq Veterans Against the War, som är en organisation för soldater som tjänstgjort i Irak och nu är emot kriget. Jason berättade att han sett fruktansvärda saker, civila som dödats, kamrater som dödats… Kvinnor och barn. Han berättade om en kvinna han träffat där. Hennes make dödades av amerikanska trupper när han var på väg till jobbet, eftersom han råkade komma för nära en avspärrning. Två veckor senare gjorde amerikanska soldater en raid mot hennes hem, och arresterade hennes son utan förklaring. Han var försvunnen i flera veckor utan att kvinnan fick veta någonting, varefter han helt plötsligt slängdes ut ur ett militärfordon utanför deras hus. Det visade sig att amerikanerna hade misstänkt att sonen var inblandad i motståndsrörelsen – men det var felaktigt. Familjen fick ingen ursäkt eller kompensation – han bara dumpades utanför huset en dag. Jason menade att amerikanernas uppträdande gör att folk tar avstånd från dem. Efter den incidenten vore det ju faktiskt inte konstigt om sonen skulle engagera sig i motståndet mot ockupationstrupperna.

Vi pratade länge, kanske en timme. Vid ett tillfälle kom en äldre dam fram till oss och skällde på mig, eftersom vi kritiserade kriget och ockupationen i vår diskussion. Det är ett känsligt ämne, trots att vi var tydliga med att skilja på den felaktiga politiken som ligger till grund för kriget och de soldater som kämpat där. Det var politiken bakom vi var kritiska mot – men damen tog det som kritik mot de enskilda soldater som skickats dit.

Jason påpekade att han älskar sitt land, men är motståndare till den politik som förs. Problemet i vissa delar av USA är att man fortfarande ses som opatriotisk om man ifrågasätter kriget och politiken – vilket naturligtvis är galet.

Copyright Niklas Carlsson © 2013