Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · kärnvapen : Konsten att döda en planet

Att döda en planet är inte så lätt som man kanske kan tro, i alla fall inte utan att använda kärnvapen. Ur ett mänskligt perspektiv tar det lång tid av idogt arbete, åtminstone ett par-tre sekel. Men eftersom vi är så envisa, och faktiskt har lyckats ena hela mänskligheten i denna strävan, har vi kommit en bra bit på vägen. Nästan alla människor på jorden bidrar så gott de kan i denna grandiosa uppgift, och ett särskilt hedersomnämnande måste ges till våra vänner i USA. I det stora landet i väster har varje medborgare verkligen kämpat på, och producerar avsevärt mer utsläpp och avfall än vi andra. Men det är inget att skämmas för, vi i västra Europa ligger inte allt för långt efter.

I u-länderna sackar man efter som vanligt. Varje enskild individ förbrukar inte särskilt mycket där. Västvärlden gör sitt bästa för att även dessa länder ska komma ikapp vad gäller konsumtion och förbrukning, men än är det en bit kvar tills de är lika duktiga som vi. Detta pinsamma faktum försöker ofta regeringarna och företagen kompensera genom att ha väldigt tillåtande lagar, och hoppa över det där med reningsverk. Vi ska ju heller inte glömma att de gör sitt bästa för att avverka regnskogarna. Så trots allt måste man väl säga att de kämpar på så gott de kan.

Som tur är har ju planeten själv också inbyggda mekanismer för att hjälpa oss på traven. I Arktis finns enorma lager metangas, ungefär 10 000 miljarder ton, i frusen form på havsbottnarna (Vetenskapens värld 26/1). Bara vi kan höja temperaturen några grader så kan dessa lager frigöras och släppas ut i atmosfären, och då händer det grejer. Metangasen är en oerhört kraftig växthusgas, och temperaturen på jorden skulle höjas till nivåer som inte förekommit på fyra miljarder år. Då har vi äntligen lyckats i vår kollektiva strävan, åtminstone nästan. Planeten skulle kanske inte vara helt död, men inte långt därifrån. Det lär inte krävas allt för stora ansträngningar därefter för att jorden ska bli som Venus.
Då är det bara applådera; Grattis, vi lyckades!

Copyright Niklas Carlsson © 2013