Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · foto : Ostkustleden, etapperna 2-4

Förra veckan började det klia i vandringsbenen igen, så fredag-måndag blev det en vandringshelg på den fina Ostkustleden som slingrar sig fram genom landskapet nordväst om Oskarshamn. Leden går i en 16 mil lång slinga, uppdelad på 8 etapper med någon slags enkel stuga/torp i slutet av varje etapp (man betalar in 50 kr per övernattning till Döderhults Naturskyddsförening). Jag har tidigare gått etapp 1, 7 och 8. Nu blev det etapperna 2-4, som går från Nynässtugan i Humlenäs naturreservat till samhället Mörtfors. En sträcka på cirka 6 mil. Jag inledde med att bli skjutsad till Nynässtugan på fredagkvällen, för att kunna gå vidare därifrån på lördag morgon.

image

Nedan har jag klistrat in etappbeskrivningarna, och lagt till mina egna kommentarer och bilder till varje.

Etapp 2: Nynäs – Lönhult, ca 21,5 km ”Första delen går genom naturreservatet Humlenäs och Kejnäste, den gamla hamnpiren i meteoritsjön Hummeln. Denna sjö är en av södra Sveriges märkligaste, bl.a. på grund av sitt djup, 60 m, och sin fina vattenkvalitet. Efter ca 5 km kommer det gamla odlingslandskapet vid Saxtorp med mängder av odlingsrösen. Längre fram passeras även Bråhultssjön med en fin badplats. Efter sjön passeras även fina hagmarker vid Gården Gumsebo. Efter ca 13 km från Nynäs finns en lång stenmur som av vandrare har döpts till ”Den småländska kinesiska muren”. 6 km efter det passeras Lönnhults kvarn med ett vackert vattenfall. Längre fram, strax före och norr om vägen till Krokshult sammanflätas Ostkustleden med Krokshultsleden som börjar och slutar i Krokshult. Se upp så du inte går fel! Etappen slutar vid Lönnhultsstugan vid sjön Övre Nejern och detta är även ledens västligaste punkt. Stugan har 10 sängar, det finns vedspis, enklare köksutrustning, el och torrtoa på gården.”

image

image

image

image

image

image

Lönnhults kvarn

image

Källan med otroligt gott vatten

image

Lönnhultstugan

image

Badade och tvättade i sjön efter vandringen

Det var en fin vandring, i synnerhet genom odlingslandskapet och kulturmarkerna. Tyvärr kan man också tydligt se hur gamla odlingsmarker växer igen och små gårdar övergivits. Längs vägen finns ett rikt insektsliv som gör att man ofta stannar för att titta på fjärilar, skalbaggar och andra småkryp.

”Den småländska kinesiska muren” var något av en besvikelse. Det var visserligen en bred och fint lagd stenmur, men särskilt lång var den inte.

Ruinen efter Lönnhults kvarn inne i skogen var sevärd om man är intresserad av kulturhistoriska minnen. Här har vattnet varit uppdämt och drivit kvarnen under 1800-talet. Nu finns stengrunderna kvar, och fördämningen med dess vattenfall. Värt att nämna är också att det strax efter kvarnen finns en naturlig vattenkälla längs stigen, med otroligt gott och iskallt vatten.

Stugan ligger i kanten av en gård och intill landsvägen, så det är inte ett enskilt och ostört läge. Men stugan är trevlig, och det finns dricksvatten i en kran på hörnet av huset. Tvärs över vägen ligger sjön, där jag tog ett dopp och tvättade strumpor. Det plaskade ganska mycket i vassen, så det är säkert bra fiskevatten.

Etapp 3: Lönhult – Krokstorp ca 21 km ”Leden går en bit på landsvägen mellan Kristdala-Hultsfred, viker sedan av och går över en bro över utloppet mot Nejern. Efter 2 km kommer byn Skinshult med anor från 1500-talet. Efter 7 km når du det vackra odlingslandskapet vid sjön Sjöändemåla. Efter 11 km passeras den stora och vackra sjön Tvingen med fina badmöjligheter. 15 km från Lönhult finner vi resterna av Karlsfors gamla kvarn, där det förr fanns sågverksamhet, lumppappersbruk och benstamp. Efter 17 km finns sjön Storyttern, även denna med fina badmöjligheter. Vid sjöns östra ände finns flera gamla husgrunder efter den gamla hantverkarbyn Ytterryd hantverksby, som hade sin blomstringstid från 1600-talet till början av 1900-talet. Den sista stugan revs 1930. Här bodde torpare, pappersarbetare, skomakare, fiolbyggare, kopparslagare, bokbindare, plåtslagare och en kapten. Etappmålet är JUF-stugan, vackert belägen vid Krokstorpssjöns östra strand. I stugan finns el, elplatta, vedspis, enklare köksutrustning och ett antal madrasser. Vatten i brunn på gården. Stugan är låst, nyckel finns i en låda vid det stora huset uppe i backen.”

image

image

Sjöändemåla

image

image

image

image

image

Kantarellunch

image

image

JUF-stugan i Krokstorp

image

Rostigt vatten i Kroktorpssjön

Detta var tveklöst den tuffaste vandringen av de 6 etapper jag har gått av Ostkustleden. Väldigt kuperat, väldigt igenväxt, väldigt många sönderkörda kalhyggen, bitvis sumpigt och geggigt, bitvis väldigt stenigt. På vissa ställen är leden också dåligt markerad, så det är lätt att irra omkring innan man hittar rätt igen. 8 timmar tog vandringen, och jag var ganska utmattad när jag kom fram. Men det fanns givetvis fina delar också, som till exempel vid Sjöändemåla. Man passerar en väldigt fin gård som ligger vid sjön, och där de odlar humle på humlestörar. Efter gården kommer fin bärskog, med gott om blåbär.

Stugan var enkel men bra. Trots att beskrivningen ovan säger att det finns ”ett antal madrasser” så finns det faktiskt ordentliga sängar – två våningssängar, en resårsäng samt två soffor. Vatten fanns i brunnen på gården, men när jag var där var vattnet inte särskilt trevligt. Det var väldigt lite vatten i brunnen, så det kom med mycket bottensediment och skräp. Observera att stugan INTE är den första stugan man kommer till vid Krokstorpssjön (vid badplatsen). Man fortsätter ett par hundra meter till genom skogen. Stugan ligger inte vid stranden, som det påstås.

Även här tog jag ett dopp i sjön efter vandringen. Krokstorpssjön måste vara mycket järnrik, för vattnet var väldigt rödbrunt.

 

Etapp 4: Krokstorp – Mörtfors ca 17,5 km ”Efter 3 km passeras kvarndammen till Skälshults kvarn och 4 km efter det passeras Ölvedals by. Leden följer härifrån under flera kilometer Marstsrömmens sportfiskevatten, vill du fiska behöver du fiskekort. Efter ca 16 km följer leden en hög bergskam med branta stup ner mot sjön Lilla Ramm med vacker utsikt över byn Ramnebo. Etappmålet är Mörtfors samhälle. Övernattning i gamla badhusets två våningar. Nedre plan innehåller kök med elspis, matrum, samlingsrum övernattningsrum och tvättrum. Övervåningen har fem sovrum med 10-15 liggplatser. Utedass på baksidan av huset. Nyckel till huset finns i låda till vänster om dörren.”

Helt klart den vackraste vandringen på leden, genom förtrollande skogslandskap och intill sjöar och vattendrag. Även fina byar och odlingslandskap. Vid Ölvedals by pratade jag med en boende, och fick byta ut mitt bruna vatten mot friskt dricksvatten, vilket gjorde vandringen betydligt trevligare. Här i byn fanns björnloka, så den ska man passa sig för!

Inne i skogen passeras ännu en kvarnruin, som är väl värd att stanna och titta på. Här har de som byggde och använde kvarnen 1876 och några årtionden framåt ristat in sina namn på väggarna. Man kan också beskåda resterna av själva kvarnstenen och kugghjulen. Till skillnad från de flesta andra byggnader som tagits ut bruk har denna inte rivits, utan fått stå och förfalla. Nu är det mesta av trädelen borta, men dörren hänger kvar på sniskan, liksom delar av ”maskineriet”. Sevärt, och ett bra ställe att fundera på förgängligheten.

Vid Mörtfors, som är ett fint litet samhälle, gick jag direkt vidare ut till E22:an och busshållsplatsen. Där går buss 160 till Kalmar.

image

image

”Byggd 1876 NS”

image  image

image

Kanske världens minsta groda?

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Mörtfors

 

 

Copyright Niklas Carlsson © 2013