Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · demokrati : Kommande rysk expansion

Krim har utropat sig självständigt, efter ”folkomröstningen”. Ryssland har erkänt Krim som en egen stat, och kan därefter bevilja den ”självständiga staten” Krims uppgång i moder Ryssland. Framgången för Putin är nästan total, han har stärkt sin popularitet på hemmaplan och lär ha fått mersmak. Sanktionerna som införts från EU och USA blir säkert kännbara för vissa, men det är egentligen inget som Putin lär bry sig om.

Så vad händer framöver? Ryssland lär fortsätta för att ”skydda” rysktalande i fler områden. Jag har gjort en karta nedan. Lila ringar är delar som lär anslutas till Ryssland inom relativt kort tid. Det är Krim, Sydossetien (i Georgien) samt Transnistrien i Moldavien. De gröna ringarna är områden som har stora ryska minoriteter där det kan komma att bli oroligheter och där Ryssland skulle kunna tänkas ingripa. Dock inte lika säkert att de ansluter dessa områden till Ryssland. Baltikum är skyddat till viss del genom NATO. Men, som den röda ovalen markerar, så har vi ett stort kommande problem med enklaven Kaliningrad, som tillhör Ryssland men är separerad från resten av landet.

Det ser inte så ljust ut just nu. Rysslands agerande känns antikverat, att annektera land med våld. Men den känslan är givetvis en illusion, det finns inget som säger att vår tid skulle skilja sig från tidigare i den aspekten.

image

Copyright Niklas Carlsson © 2013