Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · FN : UN City, Köpenhamn

image

Tillsammans med resten av arbetsutskottet från FN-förbundets styrelse spenderade jag måndag-tisdag i Köpenhamn, där vi gjorde studiebesök på UN City, svenska ambassaden och hos danska FN-förbundet – och givetvis hade ett eget au-möte. Det finns mycket att säga, många intryck. Till att börja med måste jag dock berätta om den kompakta dimma som omfamnade Köpenhamn i måndags. Det var som en vägg av mjölk, helt omöjligt att se mer än några meter. På UN City har de mycket fin utsikt fick vi veta, men den såg vi inte mycket av. Värre var ändå att halva arbetsutskottet, som flög in från Stockholm, missade hela besöket på UN City eftersom planet inte kunde landa på Kastrup. Istället blev det omdirigerat till Billund, där det blev stående i flera timmar på landningsbanan. Planet skulle ha landat på Kastrup kl 9.20, men kom inte dit förrän kl 16. Jag, Marianne Andersson och Carina Nilsson hade däremot en väldigt intressant dag på UN City.

Så, vad är UN City? Det är världens sjätte största FN-kontor, ett alldeles nybyggt kontorskomplex i Köpenhamn där flera FN-organ huserar tillsammans. Uppåt 1700 personer kan komma att jobba där när allt är klart. Danmarks regering var framsynta nog att erbjuda FN detta, vilket har lett till både ekonomiska och politiska fördelar för landet. Sverige däremot har misslyckats kapitalt med att få FN-kontor inom landets gränser. Nåväl, det är bara gratulera danskarna till detta. Byggnaden i sig själv är väldigt intressant, med spännande arkitektur och miljövänliga lösningar. 1400 solpaneler, användning av havsvatten för kylning och regnvatten för toalettspolning är bara några exempel.

Vi som hade förmånen att kunna göra besöket träffade UNDP, WFP och UNFPAs nordiska kontor. Camilla Brückner är nordisk direktör för UNDP, och med henne hade vi intressanta diskussioner om arbetet med de nya hållbarhetsmålen och Post 2015-processen. Pernille Fenger är nordisk direktör för UNFPA (FNs befolkningsfond), och med henne pratade vi mycket om kvinnors och flickors situation i världen, och även FN-förbundets projekt Flicka som ger stöd till UNFPAs arbete i fält med flickors rättigheter. Jag träffade UNFPA även i New York i november, och vid båda mötena uttrycktes stor glädje och tacksamhet över Svenska FN-förbundets insamlings- och informationsprojekt. Slutligen träffade vid också Anne Paulsen, nordisk direktör för WFP (World Food Programme) och diskuterade livsmedelssituationen i världen och att en av åtta människor inte får tillräcklig näring. FN-förbundet har ett annat projekt som ger stöd till WFP, ”Skolmat blir kunskap”, som fick mycket beröm och uppskattning. Roligt att höra att vårt arbete gör skillnad och att hjälpen når fram!

Måndagkvällen ägnades sedan åt ett möte med hela arbetsutskottet, eftersom de flygande kollegorna då lyckades ansluta. Vi blev sittande i möte till 23.20, men hade mycket bra diskussioner.

I tisdags inledde vi med ytterligare ett par timmar internt möte, varefter vi besökte svenska ambassaden (eller snarare ambassadörens residens) i Köpenhamn. Där pratade vi mycket om den danska inrikespolitiken, med anledning av att regeringen ombildades i måndags och fick 10 nya ministrar. Därefter besökte vi det danska FN-förbundet och utbytte idéer och erfarenheter. De är inte alls lika stora som Svenska FN-förbundet, men har ändå en hel del spännande projekt och organisatoriska lösningar som vi kan hämta inspiration från.

Just nu, torsdag förmiddag, sitter jag på tåget till Göteborg där jag ikväll ska föreläsa hos Utrikespolitiska Föreningen om post 2015-processen.

Copyright Niklas Carlsson © 2013