Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · foto : Ostkustleden, etapp 1

Första helgen på det nya året ägnade jag åt att vandra. Trots att det är början av januari låg temperaturen på runt fem plus, och det kändes som slutet av hösten snarare än mitt i vintern. Under vandringen hittade jag kantareller…

Första etappen av Ostkustleden går mellan Lilla Hycklinge strax utanför Oskarshamn till Nynässtugan i Hummelns naturreservat utanför Kristdala. 17,5 km, mestadels genom skogen på stigar, men även en hel del grusväg. Det är ganska lättvandrat, även om det är stenigt på vissa partier. Det var blött kyligt när jag gick, så jag fick vara försiktig med hala stenar och rötter.

Leden passerar flera vackra sjöar och pittoreska byar, och Döderhultarns fina hemby.

Etappen avslutas vid Nynässtugan, ett rött hus med vita knutar mitt i skogen i naturreservatet. Här finns varken el eller vatten, men en trevlig stuga med öppen spis och järnspis. Det finns också utedass, sängar, enkel köksutrustning och tillgång till torr ved. Allt man behöver, med andra ord! Det finns en brunn på gården, men den är ofta torrlagd. Jag fick ta vatten i sjön.

Trots lätt regn var det mycket trevligt att vandra etappen fram och tillbaka. Det tog fem timmar dit, och tre timmar och fyrtiofem minuter tillbaka när jag hittade bättre och inte stannade för att titta på allting. Leden är förhållandevis väl utmärkt med gula markeringar. Det kostar 50 kronor per natt per person att låna stugan, och ska betalas till Naturskyddsföreningens lokalavdelning som sköter leden och stugorna.

image

image

 

Mer om Ostkustleden:

Naturskyddsföreningen Döderhults info om leden

Etappbeskrivningar för hela leden (16 mil, 8 etapper)

Ostkustleden på Wikipedia

Postat med WordPress för Android

Copyright Niklas Carlsson © 2013