Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · FN : En mångsidig dag i New York

Dag två av det officiella programmet för oss i New York har varit mångsidig och lite omtumlande. Vi inledde kl 8.15 med ett informationspass om aktuella frågor på området mänskliga rättigheter (MR). Johanna Nilsson ansvarar för detta på FN-reppen för Sveriges del. Tredje utskottet behandlar dessa frågor, och dess årliga session på 8 veckor pågår just nu. Cirka 60 resolutioner ska behandlas, innan de tas vidare till generalförsamlingen. Johanna berättade bland annat om att arbetet med sexuella och reproduktiva rättigheter (SRHR) för närvarande inte går framåt, utan Sverige och andra likasinnade länder får istället ägna sig åt att försvara positionerna som nåtts tidigare.

image

Därefter höll jag en presentation av Svenska FN-förbundets idéskrift ”FN behöver ett starkare svenskt stöd” med 71 rekommendationer till regeringen och riksdagen. De närvarande sex riksdagsledamöterna var intresserade och ställde många frågor, som jag svarade på så gott jag kan. Jag hade också bjudit in Bonian Golmohammadi, som är generalsekreterare för FN-förbundens världsfederation WFUNA, som höll en kort genomgång av aktuella frågor.

image

Innan lunch hann vi också med en genomgång tillsammans med Gunnar Aldén om Säkerhetsrådet och aktuella frågor på dess dagordning.

Lunchen intogs i ambassadörens residens, och var en tjusig tillställning med riktigt bra mat. Vi fick sällskap av Ms. Elizabeth Spehar, chef för den Europeiska avdelningen av UN Department of Political Affairs, som bland annat arbetar mycket med konfliktförebyggande arbete runt om i världen. En mycket intressant lunch, kan jag lova. Ett tydligt problem är finansieringen av det förebyggande arbetet, där det ju är betydligt svårare att peka ut konkreta resultat eftersom det till sin natur syftar till att konflikter inte ska utbryta. Det är dock ett oerhört viktigt arbete, och det är glädjande att Sverige ger sitt stöd.

image

Dagens jobbigaste möte var med Ms. Zainab Hawa Bangura som är Generalsekreterarens särskilda representant för arbetet mot sexuellt våld i konflikter (hon efterträdde Margot Wallström, som var den första på posten). Som bekant är detta ett mycket utbrett fenomen som först på senare år verkligen har erkänts av det internationella samfundet som ett krigsbrott och ett brott mot mänskligheten (alltså systematiskt bruk av sexuellt våld i konflikter som ett vapen mot en motståndare). Hon berättade om sitt extremt tunga arbete och gav hårresande exempel på sexuellt våld som hon mött i sitt uppdrag. Det här arbetet ses inte med blida ögon av alla länder i världen, och hon arbetar i motvind. Hennes lilla avdelning på nio personer finansieras inte heller inom den ordinarie budgeten, utan måste ägna sig åt att skaka fram pengar på egen hand. En stor eloge till henne och hennes medarbetare för att de utför detta viktiga arbete, trots motsträviga länder och ledare och trots det enorma mentala slitage det måste innebära att ständigt möta dessa horribla människoöden.

Avslutningsvis lyssnade jag på en kort rapportering från Sigrid Kaag, som är koordinator för arbetet med att förstöra Syriens kemiska vapen.

image

Ikväll har jag också varit till min lokala supermarket igen och handlat lite. Jag förstår inte varför de envisas med att packa ner ens varor i dubbla plastpåsar, och endast några få saker i varje (dubbel) påse. Det blir enorma mängder påsar. Jag har handlat lite småsaker två gånger, och har fått över tio påsar, för saker som hemma hade fått plats i två.

Copyright Niklas Carlsson © 2013