Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · foto : Den lilla gröna skylten och förgängligheten

Just nu sitter jag på Kalmars södra kyrkogård i sommarvärmen och tänker på förgängligheten. Kyrkogårdsförvaltningen verkar jaga gravplatser just nu, för vid en hel rad gravar sitter den lilla gröna skylten som upplyser om att gravrätten återgått. På andra små gröna skyltar efterlyses anhöriga, vilket innebär att gravrätten återgår om ingen hör av sig.

Någon har sagt att man dör två gånger. En gång när man avlider, och ytterligare en gång när ingen längre minns en. Dessa små gröna skyltar är ett påtagligt tecken på den andra döden. Den drabbar oss efter olika lång tid. Borgmästare Frick avled 1877 och får nu se sin gravsten plockas bort och graven återanvändas. Birgit, som avled 26 år gammal 1967, blir även hon av med sin plats trots att hon vilat i sin grav 90 år kortare. Sådant är livet och ödets lotter.

De små gröna skyltarna ser beskedliga ut, men berättar en sorglig historia om förgängligheten och det korta minnet efter människor.

image

image

image

image

image

image

image

image

Copyright Niklas Carlsson © 2013