Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · foto : Spontanresa till Rügen

Vi har semester, vilket dock ignorerades av vädergudarna i början av förra veckan. På måndagen bestämde vi därför att vi skulle åka några dagar till Rügen, ön på Tysklands Östersjökust. Rügen och en bit av fastlandet tillhörde Sverige i nästan 200 år, vilket gör en historienörd som mig extra nyfiken på området.

Sommarparadis für alleMed Tysklands finaste stränder har Rügen länge varit ett semesterparadis – så även under Tredje Riket. Med sedvanlig megalomani bestämde sig därför naziregimen för att bygga en semesteranläggning för det tyska folket där, vilket resulterade i en 4,5 kilometer lång betongbyggnad med semesterlägenheter inom programmet ”Kraft durch Freude” i Prora. 20 000 personer skulle semestra här, för att hämta kraft till att vara goda medborgare och soldater. Anläggningen togs dock aldrig i drift, eftersom kriget kom i vägen. Efter kriget tillföll Rügen DDR, och anläggningen användes tidvis som militärförläggning. Nu inrymmer den ett museum, ett vandrarhem och lite annat. Större delen är dock helt övergiven, och står som ett obehagligt men intressant minnesmärke över Tysklands 1900-talshistoria. Platsen var dock väl vald – Prora har en fantastisk sandstrand, som tack vare monsterbygget på platsen inte exploaterats för nya hotell. Stranden är därför inte fullpackad av turister, utan ganska tom (men givetvis, på tyskt manér, välstädad och fin).

Stranden i Prora

 

Boende och att göra

Hotell Hansaetic

Rügen är en vacker ö. Där finns vita sandstränder, böljande jordbrukslandskap, bokskogar, mil efter mil av vackra alléer, charmiga byar och trevliga restauranger. Det är välordnat och städat, och relativt prisvärt. Vi fyndade vårt boende, Hotel Hansaetic Rügen & Villen, som ligger i Göhren på sydöstra delen av ön. Ett nybyggt och väldigt trevligt hotell, fyrstjärnigt. Vi hyrde en av deras lägenheter, vilket innebar att vi fick ett enkelt kök, ett stort rum, en stor balkong och ett stort badrum. För detta betalade vi endast 560 kr per natt. Hotellet kan rekommenderas, även om det också finns många andra bra hotell på ön. En kollega bodde i semesterorten Binz, och var väldigt nöjd. Vi besökte Binz, och kan konstatera att det var väldigt fint och trevligt. Däremot var det väldigt svårt att hitta parkering.

Det finns en hel del att se och göra på Rügen. Ta en tur med ångtågen som drivs i reguljärtrafik på sträckan Göhren-Bergen, eller njut av de vackra stränderna och de klassiska ”strandkorgarna” som tyskarna älskar att sitta i även på molniga dagar, eller besök något av slotten, eller antikaffärerna, eller njut av en cykeltur i det böljande landskapet! Det finns gott om vandringsleder och cykelleder också.

Som på alla turistorter finns det turistfällor. Vi åt på en restaurang i Göhren som definitivt kvalade in som turistfälla. Fin utsikt vid strandkanten, men relativt höga priser och mycket trist mat. Vi valde den för läget och utsikten, och det är uppenbart att det är därför de drar in pengar. Men det går också utmärkt att hitta små guldklimpar, som restaurangen och vinoteket La Stanza i Göhren. Gudomligt goda kallskurna smårätter i en väldigt trevlig lokal, och med mängder av goda viner till rimliga priser. Det går dessutom utmärkt att köpa med sig en flaska, eller ta med sig den man hade till maten om man inte dricker upp. Deras olivolja var också mycket god, så vi köpte en flaska av dem.

Stralsund Stralsund är en stad som ligger på fastlandet precis vid Rügen, och är centralort i området. Det var också ”huvudstad” i det svenska Pommern. Det är värt ett besök när man ändå är i området. Där finns mycket av intresse för den historieintresserade, eller den som gillar städer med historisk bebyggelse. Som i nästan alla tyska städer är väl det mesta återuppbyggt efter kriget, men välgjort. Det känns som en gammal stad, i paritet med Kalmar. Rådhuset och kyrkorna är sevärda, och gågatan i centrum har många butiker och caféer. För övrigt är det närmast obligatoriskt att äta diverse bakelser och pajer när man är i Rügen/Stralsund- de är välgjorda, goda och väldigt prisvärda.

Bordershop Många åker till Sassnitz bara för att köpa billig alkohol i Stena Lines Bordershop. För vår del var det absolut inte det primära syftet med resan, med lite vin och öl blev det när vi ändå var där. Utbudet var dock inget att bli imponerad av, och butiken består av ett stort tält på hamnområdet. Billigt är det, men inte särskilt intressant ändå.

Språk En allmän reflektion är att de flesta är urusla på engelska, så det underlättar betydligt om man kan lite tyska. Rügen tillhörde Östtyskland, som fram till murens fall hade ryska som andraspråk i skolorna. Som bekant dubbas också alla utländska tv-program, så de hör sällan andra språk än tyska.

DSC_9335

 

DSC_9306

DSC_9324

DSC_2010

DSC_9319

DSC_9300

DSC_9326

Copyright Niklas Carlsson © 2013