Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · bok : E-böcker på Bokon

I september inhandlade jag en läsplatta – Letto från Adlibris. Den fyller tre funktioner för mig; den är lätt att ta med sig på resande fot, den gör det bekvämt att läsa de e-böcker jag har och den gör att jag kan köpa nya böcker trots att min bokhylla är överfull. Den ersätter dock inte den fina känslan av en riktig bok, så jag fortsätter köpa sådana också. Ett problem med läsplattan är att e-böckerna är ganska dyra att köpa – ungerfär samma kostnad som för inbundna böcker. Det är inte rimligt, med tanke på att förlagen slipper kostnaden för boktryckningen och distributionen. E-böcker bör vara väsentligt billigare.

För den som vill läsa en del äldre klassiker, som till exempel Strindberg, Boye eller Dan Andersson finns det mängder att hitta gratis på nätet i epub-formatet som passar bra för läsplattor. Till exempel Litteraturbanken. Vill man läsa nyare böcker får man däremot snällt betala eller låna från något bibliotek (men det verkar krångligt). Nu har det dock öppnat en ny sajt för e-böcker som verkar ha vettigare priser, och de har en rad bra öppningserbjudanden med böcker från 29 kr – bokon.se. Jag passade på att köpa Gryning över Kalahari (om människans ursprung) för 29 kr, Mao och den stora svälten (49 kr) samt tre böcker ur Simon Scarrows serie om Silverörnen som utspelar sig under romarriket – historiska romaner som nog är lättsmälta äventyr för 29 kr/st. Där finns även Guillous Brobyggarna för 29 kr och den mycket populära Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann för 29 kr. E-böcker borde inte kosta över hundralappen, tycker jag.

Men dagens tips är alltså bokon.se. Deras böcker kan läsas på de flesta surfplattor, smarta telefoner, läsplattor och datorer.

Copyright Niklas Carlsson © 2013