Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · bok : Retrospelande och bokläsande…

Just nu är jag inne i en period då jag läser väldigt mycket, och också spelar en del retro-tv-spel. En sak i taget:

Läsandet.

För närvarande plöjer jag Michael Tamerlanders 959 sidor långa epos ”Waterloo: Belgien 1815”, som utspelar sig under endast 4 dagar i samband med det berömda slaget. Tamerlander skriver mycket medryckande, och trots att en hel del av dialogen är fiktiv känns allt trovärdigt och realistiskt. Allt är givetvis baserat på fakta, han har bara konstruerat dialogen mellan aktörerna för att binda ihop berättelsen och få flyt i den. Han gör detta med bravur. Det är många personer och militära förband inblandade, och det är inte alltid helt enkelt att hålla alla i huvudet samtidigt – men även om man glömmer bort några detaljer hänger man med i händelseutvecklingen. Just nu läser jag om slaget vid Ligny, strax innan Waterloo. Spännande! http://www.bokus.com/bok/9789113016115/waterloo-belgien-1815/

Jag läser också om Karin Boyes Kallocain, som är en dystopisk framtidsskildring i samma stil som Orwells 1984 (fast Boye skrev sin dystopi nästan ett decennium innan Orwell!). Jag läste den för några år sedan, men den är absolut värd att läsa flera gånger. http://www.bokus.com/bok/9789174290875/kallocain/

Nyss läste jag ut ”Till bröders hjälp”, en antologi från Kungliga Krigsvetenskapsakademien om vår solidaritetsförklaring och läget i Baltikum. Flera intressanta hypotetiska situationer med hot mot Baltländerna och vad Sverige skulle kunna göra i de lägena. http://kkrva.wordpress.com/

 Spelandet.

Jag köpte ett 8-bitars Nintendo på en loppmarknad för några år sedan, som sedan blivit liggande. Nu tog jag mig i kragen och bytte ut connectorn (som brukar orsaka dålig kontakt och gör att spelen inte funkar), och köpte Super Mario Bros. Så nu har jag riktig retro-känsla och återvänder till barndomens 80-tal :-). Jag har också inhandlat en Nintendo Gamecube på Tradera, som jag antagligen får hem idag. Kul 🙂

Copyright Niklas Carlsson © 2013