Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · citat : Årets vinnare av FN-priset i Kalmar län: OSAK
Ikväll delade jag ut årets FN-pris i Kalmar län till OSAK, Oskarshamns Södra Afrika Kommitté. Motiveringen lyder:
”Kalmar läns FN-pris 2012 tilldelas OSAK, som har sitt ursprung i ISAK (Isolera Sydafrika), för att de under flera decennier har kämpat för att först bidra till att införa demokrati i Sydafrika, och därefter stärka demokratin när den väl etablerats vid apartheidregimens fall 1994.
OSAK har har varit drivande i arbetet med utbyten mellan Sverige och Sydafrika, och har därmed ökat förståelsen mellan folken – helt i FN:s anda. Kontakterna och samarbetet resulterade 1999 i ett vänortsavtal mellan Oskarshamn och Hibiscus Coast i Sydafrika, som ytterligare stärkt demokratin och samarbetet. Fortfarande pågår ett livligt utbyte både genom OSAK och kommunen.”
Utdelningen skedde i samband med vårt firande av FN-dagen. Vi inledde med tal och en manifestation mot våldet i Syrien på Larmtorget i Kalmar. Därefter fortsatte vi till domkyrkan där vi berättade om FN och verksamheten i FN-föreningen. Jag delade ut FN-priset till OSAKs ordförande Tormod Nesset. Roger Kaliff berättade om Kalmar kommuns internationella engagemang, och avslutningsvis hade vi te-mingel. Det hela var mycket trevligt och ett femtiotal personer deltog.
Imorgon kommer jag och Tormod Nesset delta i P4 Kalmar kl 8.15. Media har för övrigt varit mycket intresserade, vilket är roligt. Jag intervjuades i Barometern idag, och pratade även om FN-dagen i P4 Kalmar i förmiddags. Imorgon lär det bli lite i tidningarna om FN-priset och vinnaren. Kul!
OSAKs hemsida finns här: http://www.osak.info/
Copyright Niklas Carlsson © 2013