Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · bok : Sommarens läsning…

Jag har läst ganska flitigt den här sommaren, främst under semesterveckorna.

I stålstormen, av Ernst Jünger För mig som är krigshistoriskt intresserad var denna skildring av Jüngers upplevelser av första världskriget mycket intressant. Den är dessutom väldigt välskriven. Till skillnad från ”På västfronten intet nytt” (som är en fantastisk bok) är Jüngers bok inget avståndstagande från kriget. Han hyllar snarare striden, vilket är ett intressant perspektiv. Jünger var en mycket intellektuell författare som blev över 100 år gammal och produktiv in i det sista – ett imponerande intellekt, oavsett vad man tycker om hans syn på kriget. Mycket läsvärd bok.

KonTiki, av Tor Heyerdahl Heyerdahls egen berättelse om äventyret med flotten KonTiki, där han bevisade att det var möjligt att på en primitiv flotte transportera sig från Sydamerika till Polynesiens övärld. Hans teori var att öarna befolkades på det sättet. Modern DNA-forskning visar att han hade delvis rätt, det finns genetiska inslag från sydamerika i befolkningen (som för övrigt härstammar från Asien). En spännande bok som innehåller både antropologisk forskning, historia och äventyr. Boken är skriven under slutet av 40-talet, vilket inte minst märks på hans beskrivningar av olika människoraser. Men, en mycket spännande bok!

Farväl till vapnen, av Ernst Hemingway Hemingways klassiska skildring av ett kärlekspar under första världskriget, den Italienska fronten. Inte riktigt så bra som jag hade väntat, men å andra sidan hade jag mycket höga förväntningar. Givetvis mycket läsvärd!

Generation Kill, av Evan Wright Boken om författarens tid som ”inbäddad” journalist tillsammans med en pluton under invasionen av Irak 2003. Givetvis är det en krigsskildring, men framför allt är det en skildring av ett gäng unga pojkar/män som skickas till andra sidan jorden för att delta i ett krig som de knappt vet något om. De pumpar sig fulla med droger och försöker ha hårda fasader. En ganska obehaglig skildring av ”moderna krigare” som har TV-spel och internetporr som främsta referenser.

Vägen till Klockrike, av Harry Martinsson Denna bok om luffaren Bolle och ett Sverige i förändring (industrialiseringen) fick vara min läsning under min vandring på Öland. En stillsam bok som skildrar många olika människoöden i en tid som vi allt mer glömmer bort. Det är också en intressant påminnelse om villkoren för de tusentals män som luffade i Sverige under många, många år – en företeelse som dagens unga vuxna vet mycket lite om. Boken har ett väldigt intressant slut, som jag blev mycket positivt överraskad av!

Fingerprints of the Gods, av Graham Hancock Jag är road av spekulativ historieskrivning – det är kul att leka med tanken att vår historia kan se helt annorlunda ut än vad vi tror. Hancock menar att vi runt om i välden kan se spåren efter en mycket gammal högstående civilisation som skulle blomstrat för cirka 15 000 år sedan. Det är inget hokuspokus med utomjordingar etc, utan bara en teori om att människan skapat en avancerad civilisation mycket tidigare än vad vi tror, och att dess spår finns i myter och uråldriga byggnadsverk runt om i världen. En del av hans bevis är ganska lätta att avfärda, medan andra verkligen pekar på stora luckor i den accepterade historieskrivningen. Oavsett vad man kan tro om hans teorier så är det alltid roligt att läsa något som stimulerar tanken och vrider på etablerade sanningar. En bok som jag tyckte var väldigt rolig att läsa, och som föranledde en hel del läsande på nätet kring de ”bevis” han framhåller. Han har sina poänger!

Böcker jag läser just nu:

Det nya folket, av William Golding Nobelpristagaren Golding är mest känd för ”Flugornas herre”. Det nya folket är en skildring av ett möte mellan två människoraser, som kan tolkas som en godmodig och vänlig neandertalare och en grym och intelligent homo sapiens sapiens (vi själva).

På Marmorklipporna, av Ernst Jünger En skildring av ett påhittat land som tas över av den onde jägmästaren. Utkom 1939 i Tyskland och sågs som en vass kritik mot nazismen och Hitler. Tack vare att Hitler gillade Jüngers tidigare bok (se ovan) tilläts publiceringen.

Ryssen kommer, av Bosse Schön Egentligen är detta en återutgivning av Gösta Borgs bok om Ryssarnas krigsstrategier och taktik, så som han upplevde den som frivillig SS-soldat, men omskriven för svenska förhållanden. Alltså en handbok i hur en Sovjetisk invasion kunde bemötas. Boken utkom först 1951 med titeln ”Det röda massanfallet”. Bosse Schön har skrivit en inledning på ca 50 sidor som beskriver Gösta Borg och kontexten kring honom. Denna bok fick jag gratis av författaren själv, via hans ”Bosses bokbänk” på Södermalm i Stockholm. Schön ställer ibland ut några av sina böcker på en parkbänk, och skänker på så vis bort dem till förbipasserande. Kul!

Copyright Niklas Carlsson © 2013