Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · foto : BioLite Campstove

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg om min vandring på Öland använde jag en ny campingspis att laga mat på (istället för mitt vanliga Trangia stormkök), nämligen den rykande färska BioLite Camp Stove. I korthet är det en mycket finurlig liten uppfinning, ett campingkök som tack vare sin design och inbyggda fläkt har en mycket effektiv förbränning. Som bränsle används pinnar, kottar, små vedbitar med mera. Tack vare den effektiva förbränningen tas energin i bränslet verkligen till vara och det blir endast en liten, liten mängd aska kvar i botten. Men det som verkligen gör BioLite unik är att den samtidigt omvandlar värmen till el! På sidan har den ett USB-uttag där man kan ladda mobilen, lampor eller andra prylar. Mycket, mycket fiffigt!

Det var enkelt att få igång elden så länge “start-bränslet” är torrt och fint. En liten bit papper bland några tunna, torra pinnar är allt som behövs. När flamman tagit fart lite grann sätter man på den inbyggda fläkten, som matar elden med syre. Det blir en väldig fart på förbränningen och det blir en liten eld-cyklon i förbränningskammaren. Det tar endast 2-3 minuter att koka upp en halvliter vatten, vilket är väldigt snabbt. Efter några minuter lyser en lampa vid USB-uttaget grönt, och då kan man ladda. Det ger inga enorma mängder el, men tillräckligt för att man ska kunna ladda upp en smartphone 10-20% medan man lagar mat. Det räcker gott och väl för att kunna ringa några samtal (för att till exempel meddela sin sambo att man lever och mår bra), kolla GPS:en och ta lite bilder. Kul att ladda mobilen med pinnar!

Eftersom det regnade lite när jag var ute passade jag på att hugga upp lite ved i mindre stickor första kvällen, när det låg torr ved vid min övernattningsplats. Detta är väl kanske den största nackdelen med BioLite, att man måste kunna få tag i torrt bränsle. Det är inte alltid så lätt i regniga Sverige. Med lite planering funkar det dock bra.

Ytterligare en trevlig bonus är att företaget som tillverkar BioLite även tillverkar en större variant som syftar till att bistå familjer i u-länder. Genom en effektiv förbränning behöver de mindre bränsle och slipper andas in sotig rök, och kan samtidigt ladda en mobiltelefon eller andra saker utan att de behöver ha el indraget i bostaden.

BioLite Campstove väger cirka ett kilo, och känns välbyggd och robust. Och mycket, mycket genomtänkt.

Den kostar 129$, frakt tillkommer med 50$ (från USA). Jag åkte också på att betala tull och moms. In alles kostade den mig ca 1500 kr, men det tycker jag den är värd.

Du beställer den direkt från tillverkaren: http://biolitestove.com/

Copyright Niklas Carlsson © 2013