Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · foto : Surdegsbröd – enkelt!

Igår bakade jag surdegsbröd, som blev riktigt bra. Jag hade ingen lust att vänta fem dagar på att sätta egen surdeg, så jag köpte en burk med Kronjästs rågsurdeg. På sajten finns en hel del recept att prova: http://www.kronjast.se/recept/bagarens-surdeg

Receptet i botten var dock lite för ljust för min smak, med 9 dl vetemjöl och 4 dl grovt rågmjöl. Jag valde att vända på det, och baka med 9 dl grovt rågmjöl, 3 dl vetemjöl special och 1 dl dinkelmjöl. Jag fick också ta lite extra vatten. Receptet blev således:

 • 1 burk (150 g) Bagarens Rågsurdeg
 • ½ pkt  Färsk KronJäst för matbröd
 • 5,5 dl vatten, kallt
 • 1 dl dinkelmjöl
 • 3 dl Vetemjöl special
 • 9 dl Rågmjöl, grovt
 • 3 tsk  Salt eller Havssalt
 • 1,5 msk rapsolja
 • lite russin
 1. Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
 2. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
 3. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
 4. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
 5. Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.
 6. Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler.

Resultatet blev mycket bra, med knaprig skorpa och fin surdegston i smaken. Möjligen kunde jag ha haft i en tesked brödkryddor och några torkade aprikoser för att förhöja smaken ytterligare. Så här fina blev bröden:

surdegsbröd

Nu har jag satt en egen surdeg, så till helgen ska den vara klar. Det är mycket enkelt:

1 dl vatten, ca 40 grader blandas med 1 dl grovt rågmjöl i en stor rostfri bunke. Täck över och låt stå i rumstemperatur i tre dagar, rör om varje dag. På den fjärde dagen blandar man ner 1 liter grovt rågmjöl och 1 liter vatten (40 grader) och rör om. Dag fem är det klart, och kan delas upp i portioner om 1,5 dl. Dessa kan frysas in och sparas i upp till ett år. När detta är gjort är det enkelt att använda i bakningen.

Copyright Niklas Carlsson © 2013