Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · Alliansen : Vad hvilja Socialdemokraterna?

Vad hvilja Socialdemokraterna? Detta är en fråga som sällan varit så befogad som nu. En kris som inte sett sin like sedan 1917 har sina klor i socialdemokratin, från gräsrötter till partiledning. För exakt två timmar sedan (när detta skrivs) höll partisekreterare Jämtin en mycket kort och pressad presskonferens där hon deklarerade att partiledaren Håkan Juholt sitter kvar på sin post. Verkställande utskottet har därmed låtit honom fortsätta. Värt att notera är att Juholt inte var med, att hon inte sade att VU var eniga, att hon inte svarade på frågor och att hon var mycket tydlig med att framhålla att såssarna inte idag är en kraft att räkna med i svensk politik. Walk-over till Alliansen (och till konkurrenterna på vänsterkanten, V och Mp).

Nåväl- det är bara konstatera att de Socialdemokratiska våndorna inte är över, Golgatavandringen fortsätter men ingen lär hjälpa dem att bära korset. Vad vilja då Socialdemokraterna? Det är en befogad fråga som de själva inte verkar kunna svara på.

Socialdemokratins problem verkar vara att de inte riktigt hittar en uppgift i samhället, eftersom det mesta funkar bra. De har också extremt svårt att hitta kompetenta ledare från rörelsen. När Mona valdes var hon impopulär inom partiet redan från start, och Juholt var en kompromisskandidat som inte levt upp till kraven man ställer på partiledaren. (Jag gillar Juholt som person, men han är uppenbart inte rätt för partiledaruppdraget). Traditionen de har om att man i det längsta ska förneka att man är intresserad av att bli partiledare är också skadlig. De skulle behöva bli öppnare i sina interna processer. Detta verkar dock inte Jämtin ha varit så intresserad av idag…

Det är idag svårt att se att Håkan Juholt leder oppositionen till valseger 2014. De har inga idéer, de har inget ledarskap, de har historiskt lågt förtroende. Det ska bli spännande att se om partistyrelsen, som möts om en vecka, agerar eller är lika förstenade som VU.

Fortsättning följer.

Ping: Högbergs tankar, Aftonbladet, SvD, DN, Ekot, Expressen, Barometern, Östran, http://centerpartiet.net/

Copyright Niklas Carlsson © 2013