Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · citat : 2011-11-11 klockan 11.11…

2011-11-11 klockan 11.11…

…är det exakt 93 år sedan första världskriget avslutades, i och med att stilleståndsavtalet trädde i kraft. Det var en konflikt som, särskilt i vårt land, fallit i glömska. Trots det lever vi i en värld som fortfarande på många sätt är ett resultat av detta krig – det formade hela 1900-talet och var i mångt och mycket starten på det moderna samhällsbygget (med både bra och dåliga delar).

Den vackraste visan Den vackraste visan om kärleken
kom aldrig på pränt.
Den blev kvar i en dröm på Montremarte
hos en fattig Parisstudent.

Den skulle ha lyst över länderna
och tvingat en vår på knä
och en värld skulle tryckt till sitt hjärta
en ny Musset.

Han skulle ha vandrat vid kajerna
med en blek liten blåögd Lucile
och diktat violer och kyssar
nu en natt i april.

Den vackraste visan om kärleken
kom aldrig på pränt.
Den begrovs i en massgrav i Flandern
med en fattig Parisstudent

– Ture Nerman

Jag funderar en hel del på första världskriget och dess meningslösa förintande av en hel generation. Det finns en mycket sorglig julsång som jag ofta lyssnar på; ”Christmas in the Trenches” om krigets meningslöshet för den enkle soldaten på båda sidor i kriget. Den tar sitt avstamp i de fantastiska skeendena under julen 1914, då kriget tog paus och soldaterna träffades mellan skyttegravarna och firade jul tillsammans (vilket befälen avskydde!). Du kan lyssna på den här: http://grooveshark.com/s/Christmas+In+The+Trenches+from+Danny+Boy+/2x1VrO?src=5

Detta datum brukar jag också tänka lite extra på de som dog de sista timmarna av kriget – ännu mer meningslöst än de andras död. De som skrev stilleståndsavtalet ville ha en snygg tidpunkt för stridernas avslut – 1918-11-11 kl 11.11. De kunde givetvis ha avslutat tidigare, t.ex. vid midnatt. Så ett antal personer dog de sista timmarna av kriget för att en snygg tidpunkt skulle uppnås.

Copyright Niklas Carlsson © 2013