Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · Alliansen : Låt inte Centerpartiet dö som världens rikaste parti

Valet av Annie Lööf till ny partiordförande kan vara mer ödesmättat än partiet inser. Hon kan bli vår sista partiledare som riksdagsparti, om hon inte lyckas leva upp till de nästan Obama-lika förväntningarna. Annie Lööf, använd alla resurser som står till ditt förfogande, och var inte rädd att ta hjälp av de krafter inom partiet som vågar tala om förnyelse. Låt oss inte dö som världens rikaste parti, skriver Niklas Carlsson, ordförande för Kalmarcentern.

Som en grön stjärna på en annars ganska moderatblå himmel har Anne Lööf dykt upp. En mycket intelligent kvinna, som med stark vilja och drivkraft ska förnya Centerpartiet och bära oss in i framtiden. En halleluja-våg har rullat fram genom Centersverige av närmast Obamska proportioner. Det är ett tungt ok att axla. Många gånger under de senaste månaderna har jag frågat mig om hon är redo för det.

Mitt eget svar är ”ja”. Annie är en av de intelligentaste och skickligaste personer jag träffat inom politiken. Hon kan utan problem vinna en debattmatch mot vilken motståndare som helst, trots att de ofta är mer meriterade och erfarna. Hon utrstrålar värme och kraft och är så stark att hon utan att anstränga sig har en naturlig förmåga att nå ut genom medierna och in i folks vardagsrum. Gott så.

Men sedan? Klarar hon av att samtidigt bekläda en statsrådspost, stå upp med/mot allianskollegorna, omorganisera partiet, förnya politiken och nå ut med budskapet? Hon är trots allt bara människa. När frälsarstämningen har lagt sig och de grå betong-centerpartisterna ute i landet börjar streta emot alla förändringsförsök ”från Stockholm” – står hon då pall? När hon begår sina misstag och centergubbarna och centertanterna gnäller om att hon är för ung (och kvinna!), orkar hon då? Jag tror det, men jag vet inte.

Centerpartiet har unika resurser. Vi är världens rikaste demokratiska parti. Vi har en folkrörelse som kan vara urstark och uthållig under rätt ledarskap. Några av Sveriges skarpaste hjärnor finns i organisationen. Förutsättningarna att både lyckas nå storhet och att misslyckas kapitalt finns på plats. Manegen är krattad för Annie Lööf. Hennes val och prioriteringar det kommande året kan leda till att Alliansen får förnyat förtroende att leda landet 2014, med en tydligare inriktning på miljöfrågor och att hela landet ska leva. Men hennes beslut kan också leda till att vi ramlar ur Riksdagen och tynar bort, samtidigt som Håkan Juholt blir statsminister.

Annie Lööf – använd alla resurser som står till ditt förfogande, och var inte rädd att ta hjälp av de krafter inom partiet som vågar tala om förnyelse. Låt oss inte dö som världens rikaste parti. Det vore en enorm förlust för Sverige att bli av med det enda partiet som samtidigt arbetar för frihet, miljö och en levande landsbygd.
———————
Artikeln toppar just nu Newsmill.

newsmill-annie-loof

Copyright Niklas Carlsson © 2013