Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · foto : Kalmarsundsleden, norra delen

I helgen gav jag mig ut på vandring igen, den här gången på norra delen av Kalmarsundsleden, från centrala Kalmar och vidare norrut längs kusten (en karta som pdf finns här). Jag har tidigare gått en del av Kalmarsundsleden söder om Kalmar, vilket jag skrivit om här. Leden är lättvandrad, även om fötterna tar stryk av att en stor del (särskilt första milen från centrum) går på asfalt.

image

Ovan: leden går genom väldigt välmående villakvarter i norra Kalmar, med fina gångvägar längs vattnet.

image

Ovan: norr om Kalmar passerar man genom Kalmar Golfklubbs bana, som anlades redan på 40-talet. Det är mycket fina omgivningar precis intill vattnet.

image

image

Ovan: Norr om Kalmar ligger naturreservatet Värsnäs, och härifrån och upp till Stävlö är det eklandskap och fina hagar som dominerar.

image

image

image

Leden passerar Stävlö slott, som är en mycket speciell byggnad. Hela slottet är en tredimensionell version av släkten Posses släktvapen. Slottsherren Posse vid mitten av 1800-talet var intresserad av effektivt jordbruk, och lät riva hela byn Stävlö för att göra plats för sina snörräta vägar som löper genom landskapet. Leden följer en del av dessa vägar. Det är ganska trist att gå längs spikraka småvägar, men det vägs upp av det vackra landskapet.

image

Ovan: när jag passerat Stävlö var klockan halv tre, och jag hade gått i fyra timmar (och haft lunchpaus en timme). Jag satte mig i vägkanten och kokade kaffe på stormköket. Mitt ministormkök funkar bra och är lätt att ta med sig, men det tar ganska lång tid att koka upp vatten, så det är inget för den som har bråttom.

image

image

Ovan: längs nästan hela leden var det fullt av sådana här skalbaggar som kröp över vägen. Jag vet inte vad det är för sort, men de verkar ha ett bra år.

image

image

image

Ovan: mäktiga ekar kantar vägen, mycket vackert.

image

image

Ovan: mitt ute i skogen hittade jag denna rest av någons tipspromenad. ”Maddes” födelsedag, kanske?

image

Närmare Drag blev leden något mer kuperad och varierad.

image

Ovan: en bit norr om Revsuddevägen finns en rastplats med vindskydd, där jag valde att övernatta. Enligt den gamla ledbeskrivningen som turistbyrån i Kalmar fortfarande tillhandahåller (se bilden på Stävlö slott ovan) ska det här finnas en raststuga – men det stämmer inte. Kartan och informationen är minst 15 år gammal, och stugan är ett fallfärdigt ruckel som är igenbommat. Det finns heller inget dricksvatten så som kartan påstår. Rastplatsen är dock helt ok. Jag ägnade en timme innan mörkrets inbrott åt att samla in grenar och kvistar att använda som ved. Någon hade röjt i skogen, så det låg ganska gott om grenar och kvistar på marken. Min lilla handyxa var guld värd för att hugga till bra längder!

image

image

Det var (nästan) fullmåne, så min lägereld och månen bidrog till en härlig stämning.

Copyright Niklas Carlsson © 2013