Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · demokrati : Anders Breivik och Hitler

Idag har jag läst delar av massmördaren Anders Breiviks “manifest”, ett dokument på 1500 sidor som är ett hopkok av olika politiska idéer, nationalistiskt dravel, hans egen livshistoria, påståenden om att han är en korsriddare samt en synnerligen utförlig dagbok över hans förberedelser av attacken. Han berättar om allt från hur han skapar sina bomber till vilken musik han lyssnar på och vilka anabola steroider han använder. Det mesta är tämligen välskrivet, och han var oerhört målmedveten och långsiktig. Och givetvis helt spritt språngande galen.

Han tar avstånd från nazismen, han är snarare en högerextremist som hyllar Israel. Däremot riktar han sitt hat mot muslimerna på ett sätt som påminner mycket om Hitlers hat mot judarna. Han tror att de ska ta över Europa, och vill göra västeuropa fritt från muslimer. Hitler ville göra Europa Judenfrei. De påminner mycket om varandra som personer också. De är båda enstöringar som avskyr “etablissemanget”. Båda framstår som synnerligen intelligenta, båda är helt självlärda vad gäller politik, filosofi, historia, ekonomi med mera och har uppenbarligen använt sin “utbildning” till att bekräfta sina fördomar och hitta intellektuellt stöd för sina extrema åsikter. Hitler skrev Mein Kampf, Breivik har skrivit sitt manifest som han kallar “A Declaration of Independence for Europe” och bådas skrifter är hopkok av egna galna idéer och diverse andra källor. Både Breivik och Hitler trivs i rampljuset och tror sig vara utvalda att rädda Europa, och präglas megalomani. Breivik avser att använda rättegången som propagandaplats för sina sjuka ideal, precis som Hitler gjorde vid rättegången efter sin misslyckade ölkällarkupp 1923. Även Hitler trodde inledningsvis på att ändra samhället med våld och revolution, men till skillnad från Breivik misslyckades Hitler med sin våldsamma kupp 1923, och valde då istället att ta makten genom val. Breivik verkar ha nått sina mål så här långt, allt har gått enligt hans plan. Men nu är han exponerad och hatad av en hel värld, så det är mycket tveksamt om fortsättningen kommer gå enligt hans plan. Han skriver visserligen att han inser att han kommer bli hatad och föraktad av samtiden, men tror att han i framtiden kommer ses som en frihetshjälte, som startade revolutionen mot det mångkulturella samhället. Där är jag övertygad om att han har fel – ingen frisk person kan någonsin tycka att han är en hjälte när han dödat uppåt hundra oskyldiga människor, varav de flesta var barn eller ungdomar.

Men hans manifest sprids som en löpeld över webben, och även om 99,99% av alla som läser det tar avstånd finns ändå risken att andra enstöringar inspireras och försöker härma honom, och tror sig vara “Korsriddare”. Världen har absolut blivit otryggare, framförallt på grund av hans manifest. Han skriver själv att hans attack är en marknadsföringsinsats för sitt sjuka manifest, och tyvärr lyckades det. Nu när det sprids hejdlöst är det nog bra om vi som tillsammans kämpar mot extremism tar del av det, för att försöka motverka fler galningar. Men det är ett hemskt dokument att läsa, och hans gärningar är obeskrivligt onda. Jag har sovit väldigt dåligt de senaste två nätterna, på grund av berättelserna från Utöya.

Copyright Niklas Carlsson © 2013