Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · demokrati : En inhemsk norsk tragedi?

Uppdatering: nu framstår den misstänkte Anders Breivik som en ensam galning med storhetsvansinne och högerextrema åsikter. Lasermannen, Oklahomabombaren, skolmassakrerna. Över 80 dödade med handeldvapen på Utöya. Han gick omkring på ön i tre timmar och sköt ungdomar. Vansinnigt, ofattbart.

Efter de fruktansvärda händelserna i Norge hopar sig en rad frågor. Varför? Varför en massaker på ett ungdomsläger? Var det en organisation bakom, eller en ensam galning? Kommer mannen som gripits ge någon förklaring till vad som skett?

En spekulation från min sida; en norrman som antingen själv deltagit i en stridsinsats utomlands, ex Afghanistan, eller som förlorat en nära anhörig där. Han är mentalt labil och klandrar regeringen och regeringspartiet. Han hämnas genom att spränga en bomb i regeringskvarteren, åker sedan ut till Utöya för att ytterligare åsamka regeringspartiet skada genom en attack mot regeringspartiets ungdomsförbund. Kanske har han sett barn som råkat illa ut på grund av norsk stridsinsats och vill göra samma skada på regeringspartiets unga?

I nuläget, med den mycket knapphändiga informationen, verkar det inte vara någon islamistisk gruppering som ligger bakom. På http://politisktinkorrekt.info/ verkar de lida av detta. Hur det än är med den saken får vi hoppas att vi verkligen får svar på frågorna. Om det sedan är en norsk variant av Oklahoma-bombaren, eller om det är något annat som ligger bakom får tiden utvisa.

Jag måste avsluta med att citera Jens Stoltenberg; “Svaret på våld är mer demokrati”, vid en presskonferens ikväll. Bra sagt.

BBC, NRK, NRK, SVT, Aftonbladet, Aftenposten

Copyright Niklas Carlsson © 2013