Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · kultur : Ett sällsynt dumt förslag

Svenskt Näringsliv presenterade igår ett ovanligt korkat förslag (se artikel här). De vill att humaniorastudenter (konst, litteratur etc) ska få försämrat studiestöd eftersom de utbildningarna inte ger lika stora chanser till jobb. De tror att detta ska leda till att fler väljer att bli ingenjörer istället. Hmmm…. Det finns mycket att säga om detta, men här är några tankar:

  • Ett land av teknokrater, där kreativa och konstnärliga humanister bestraffas, kommer förlora i den internationella konkurrensen. Vi behöver en bra mix av olika kompetenser, med vissa personer som fokuserar på de kreativa processerna.
  • Svenskt Näringsliv (SN) borde lyssna på Steve Jobs, Apples grundare och VD, som säger att den viktigaste utbildningen han läst för att bygga sitt miljardimperium var en kurs i kalligrafi.
  • SN kritiserar humaniora, och använder en litteraturkurs baserad på böckerna om Harry Potter vid Linnéuniversitetet i Växjö som ett exempel på en ”slökurs” (deras beteckning).  SN kan ju fråga sig vem som dragit in mest skattepengar; JK Rowling eller någon av deras ingenjörer.
  • Om de vill att fler ska läsa till ingenjörer börjar de i helt fel ände när de vill försämra för humaniorastudenter. Om de vill att fler ska bli ingenjörer (och liknande) så får de väl se till att det är attraktivt att bli ingenjör. Om de nödvändigtvis ska komma med förslag kring studiemedel, så kan de ju föreslå att de själva betalar av studielånen för färdiga ingenjörer. Det är en positiv morot istället för att försöka piska konststudenterna.
  • Det är positivt att SN väljer att engagera sig i frågan – visst behöver vi fler ingenjörer. Men de gör en tankevurpa när de vill straffa alla som har andra intressen och förmågor än de som SN gillar.

De får mothugg idag, bland annat från Emma Stenström, docent i företagsekonomi vid Handels (se artikel: korkat utspel om humaniora).

Copyright Niklas Carlsson © 2013