Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · filosofi : Perspektiv

Ibland läser man saker som ger perspektiv. De kan till och med vara svindlande. Här är två exempel, som jag läst om i National Geographic och Scientific American nyligen.

Perspektiv 1 I södra Turkiet pågår en utgrävning av världens äldsta upptäckta tempel, Göbekli Tepe. Det är ett ganska stort tempelkomplex, ett område med flera tempel/kultplatser som byggts under 1500 års tid. Höga stenpelare, stencirklar, väggar, uthuggna djur och bilder. Vackert, komplex och relativt välbyggt. Det som är riktigt fascinerande är åldern – närmare 12 000 år. Just det, tolvtusen år. Stonehenge och pyramiderna är nykomlingar i jämförelse. Dessa tempel byggdes innan vi uppfunnit jordbruket, när vi fortfarande var jägare/samlare. Innan det fanns ett samhälle. Innan det fanns metaller. Innan hjulet var uppfunnet. Innan det fanns tamdjur. Innan det fanns byar. Innan vi hade kommit på keramik. Innan det fanns någonting (nästan). För 12 000 år sedan skapade stenåldersstammar av jägare/samlare dessa avancerade byggnadskomplex av sten. De högg ut enorma stenblock (10 ton), högg ut dekorationer, transporterade dem (utan hjul) och skapade tempelplatser. Det är svindlande. De gjorde något makalöst. I artikeln jämförs det med att nån hemmasnickare skulle bygga en Boeing 747 hemma i källaren (dock utan att någonsin ha sett eller hört talas om ett flygplan tidigare). De hade endast verktyg av flinta, ben och trä. När man talar om det antika Greklands grå forntid hamnar man runt 1000 f.kr. Egyptens forntida riken sträcker sig ytterligare 2-3000 år bakåt. Dessa tempel byggdes för mer än dubbelt så länge sedan. Ofattbart. Fantastiskt. Det tog ytterligare 5000 år innan stora tempel byggdes igen, i södra Irak.

Newsweek har också skrivit om detta i en artikel. De skriver bland annat:

The site isn’t just old, it redefines old: the temple was built 11,500 years ago—a staggering 7,000 years before the Great Pyramid, and more than 6,000 years before Stonehenge first took shape. The ruins are so early that they predate villages, pottery, domesticated animals, and even agriculture—the first embers of civilization. In fact, Schmidt thinks the temple itself, built after the end of the last Ice Age by hunter-gatherers, became that ember—the spark that launched mankind toward farming, urban life, and all that followed.

Hur såg dessa människor på världen? Vad fick dem att genomföra det här? Och varför begravdes hela tempelområdet runt 8000 f.kr?

Perspektiv 2 När jag tänker på hur otroligt lite mänskligheten vet om någonting alls (när jag tycker vi är för styva i korken) brukar jag tänka på det här med mörk materia och mörk energi. Det är astronomernas ord för att säga att vi inte har en aning om vad 96% av materien i universum består av. Den typ av ”vanlig” materia som vi själva, jorden och hela det synliga och mätbara universum består av utgör bara 4% av den materia som finns. Vad resten är för något har vi ingen aning om. Med andra ord är det vi som är avvikelsen, den udda företeelsen i universum.

Nu läste jag en artikel i Scientific American där det berättades att av de 4% som utgör vanlig materia har vi bara lyckats ”hitta” runt 50% i form av galaxer och gasmoln. Resten saknas. Det finns teorier om var denna materia finns (mellan galaxerna i form av gasmoln som har precis ”rätt” temperatur för att inte kunna ses eller mätas), men ingen vet egentligen. Det betyder alltså att sammanlagt är det runt 98% av universums materia som vi inte har den blekaste aning om vart eller vad den är. När vi fastslår olika ”naturlagar” och gör uttalanden om hur verkligheten är baserar vi dessa på vår begränsade kunskap om 2% av materien. Självklart vet vi oerhört lite även om dessa 2%, så egentligen baserar vi vår forskning och vårt vetande på noll och ingenting. Visst duger det för vår vardag, men en stor portion ödmjukhet behövs när vi talar om kosmos.

Copyright Niklas Carlsson © 2013