Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · Centerpartiet : Replik på SD-debatt om omskärelse i Landstinget

Jag har tidigare debatterat mot omskärelse av pojkar i Landstingets regi. Nu har SD i Kalmar tagit upp frågan i Landstingsfullmäktige, tyvärr utifrån främlingsfientliga förtecken. 21 mars hade de en debattartikel i Barometern om detta, och nu svarar jag och Miljöpartisten Rebekka Holm på den (Barometern har publicerat en förkortad variant av vår replik, men här är hela);

Låt inte SD styra frågan om omskärelse Sverigedemokraterna väcker den mycket viktiga diskussionen om omskärelse av små pojkar i Landstingets regi. (Barometern 21/3) I artikeln argumenterar de att omskärelse av barn strider mot FN:s barnkonvention, och vi håller fullständigt med. Vi tycker dock att det är synd för SD, då de för en gångs skull träffat rätt, ändå lutar sig tillbaka mot samma gamla uttjatade främlingsfientlighet. Interpellationen SD ställde i landstingsfullmäktige för två veckor sedan handlade inte så mycket om barnens rättigheter som föräldrarnas skyldighet att betala fakturan för operationen. Då majoriteten svarade att av de två ingrepp som utförts var båda betalda dog debatten. Barnperspektivet glömdes bort.

SD använder begreppet ”rituell omskärelse” vilket främst syftar på omskärelse av religiösa skäl. Vi vill påminna SD och alla andra att omskärelse främst är en kulturell företeelse som förekommer i stora delar av världen, inte bara den muslimska eller judiska. I norra USA är ca 80% av alla protestanter, judar, ateister, muslimer och katoliker omskurna. Dessa människor skulle inte förstå vår indignation utan tycker att det är fullständigt ohygieniskt att göra på något annat vis. Med dessa måste en diskussion föras, och den bör inte föras med främlingsfientliga förtecken.

Eftersom vi i likhet med SD tycker att omskärelse utan medicinsk grund saknar stöd i barnkonventionen vill vi hjälpa till i debatten genom att lyfta frågan till nationell nivå. Sverigedemokraterna hyser stora förhoppningar om att landstinget i Kalmar län ska ändra sin policy, medan vi inser att landstinget oftast följer den nationella lagstiftningen, Socialstyrelsens riktlinjer och SKL:s rekommendationer. Lagen tillåter omskärelse, Socialstyrelsen säger att den inte strider mot FN:s barnkonvention och SKL rekommenderar landstingen att utföra ingreppet med argumentet att ”annars gör folk det hemma på köksbordet”. Vi anser att lagen bör ändras och FN:s barnkonvention omtolkas av Socialstyrelsen. Att få friska kroppsdelar bortskurna utan medicinsk anledning är ett aktivt val man bör få göra själv i vuxen ålder. Köksbordsargumentet är inte hållbart eftersom samma princip i så fall skulle kunna användas för att argumentera för försäljning av alkohol till minderåriga etc. Vi vill uppmana alla partier att stå upp för barns rättigheter i Sverige, och SD att slopa sin trötta agenda om att invandrare kostar pengar. Frågan om att stoppa omskärelse av barn är för viktig för att få styras av ett främlingsfientligt parti.

Niklas Carlsson (C)
Rebekka Holm (MP)

Copyright Niklas Carlsson © 2013