Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · foto : Surdegsbröd

surdegsbröd

Idag har jag bakat mina första surdegsbröd, efter ett recept jag hittade på Kronjästs hemsida, “grovt surdegsbröd”. Det är bakat med Kronjästs “Bagarens jästmix Surdegsbröd”, så jag har alltså inte gjort egen surdeg. Det ska jag göra en annan gång. Fördelen med denna jästmix är att den innehåller surdegskulturen, så man behöver alltså inte förbereda egen surdeg.

Brödet blev gott, även om jag nästa gång troligen tillsätter lite kryddor för att få mer smak, t.ex. kummin.

Jag satte inte på ugnen förrän vid andra jäsningen, det känns väldigt onödigt att ugnen ska vara igång nästan två timmar innan gräddningen ska påbörjas.

Recept:

 

2 bröd
Ingredienser 1 påse Bagarens Jästmix Surdegsbröd
9 dl  vetemjöl special
7 dl  grovt rågmjöl
3 msk  olja
1 dl  mörk sirap
4 dl  vatten
Grahamsmjöl som topping

Skållning 1 dl  grovt rågmjöl
2 dl  vatten

Gör så här Skållning:
1. Koka upp 2 dl vatten och slå det över det grova rågmjölet (1 dl).
2. Rör ihop till en klumpfri deg och låt svalna.
Degberedning:
1. Sätt ugnen på 230° och sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten i ugnen. Låt vattnet stå kvar under
hela baktiden.
2. Blanda de torra ingredienserna, men tillsätt inte allt vetemjöl på en gång.
3. Tillsätt vatten (40°), olja, sirap och skållning.
4. Knåda ihop till en elastisk deg, ca 6 min i maskin (2 min långsamt och därefter 4 min på medelhastighet) eller 15 min för hand, tills den är smidig och elastisk. Degen får vara lite lös, men inte kladdig.
5. Låt jäsa i en bunke under plast i ca 50-60 min.
6. Dela degen i två lika delar och forma två limpor.
7. Pensla bröden med vatten och rulla i grovt rågmjöl. Sätt av på plåt och täck med plast.
8. Låt jäsa i ca 45 minuter.
9. Sätt in bröden i 230° och baka färdigt i 210° i ca 35 min. Det är viktigt att du inte öppnar ugnen i onödan, eftersom värmen då försvinner ut, det blir längre baktid och du riskerar att bröden blir torra.

Copyright Niklas Carlsson © 2013