Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · bok : Bok: Miraklet i Anderna, av Nando Parrado
Miraklet i Anderna

Miraklet i Anderna

De flesta har väl hört talas om flygkraschen i Anderna 1972, som boken och filmen Alive handlar om. Det som de flesta lagt på minnet är att de tvingades äta av sina döda vänner för att överleva. Man kanske ryser lite, ungefär som när man ser en skräckfilm.

Den nya boken som skrivits av en av överlevarna, Nando Parrado, beskriver mer på djupet hur katastrofen påverkade honom psykologiskt och känslomässigt. Den ger en mycket bättre förståelse för deras agerande, för kraften i överlevnadsinstinkten och den otroligt starka kärlek till livet och sin far som var källan till Parrados vilja att överleva.

Historien är så osannolik att man avfärdat den om den varit en påhittad roman. Verkligheten överträffar dikten, som så många gånger förr. Deras överlevnad är osannolik, på gränsen till omöjlig. Prestationen att i sommmarkläder och utan utrustning, efter två månaders svält, vandra ut över Andernas höga berg är makalös.

”Miraklet i Anderna” är kanske inte den bok med bäst litterära kvaliteter som jag läst, men det spelar ingen roll när historien som berättas är så fascinerande och inspirerande. Det väcker tankar om livets förgänglighet, och frågor om hur stark man själv skulle vara i en extrem krissituation. Några av de starkaste i gruppen dukade under, medan en del andra osannolikt nog överlevde. Han berättar också en hel del om sina egna och gruppens funderingar kring Gud och meningen med livet, vilket kontrasterar skarpt mot det dödens landskap de befinner sig i, ätandes sina avlidna vänner. Jag kan inte låta bli att rysa av obehag när han berättar att en av anledningarna till att han till slut väljer att försöka vandra till civilisationen var att han inte ville uppleva en situation där de sista överlevande sitter i flygplansvraket och stirrar på varandra, väntande på vem som ska dö härnäst och bli mat till de andra.

Nando sätter med tiden  in sitt eget lidande i ett större perspektiv, när han ser att andra upplever sina egna helveten i livet även om de inte är under så uppseendeväckande former. Överlevarnas erfarenhet från Anderna må vara tämligen unik till sina yttre omständigheter, men det mänskliga lidandet är universellt och allestädes närvarande. Efter 20 år ser han detta tydligt, och börjar föreläsa och berätta om sina erfarenheter för att ge mod och styrka till människor som befinner sig i svåra situationer. Det är inspirerande, och en tydlig visdom som behövde årtionden för att växa fram till insikt.

Anderna hade gett honom den enkla och befriande insikten att döden ständigt är nära. Han slutade fly från döden och gick istället mot kärleken. Att stirra döden i ansiktet lärde honom att värdesätta enkla nöjen; sina döttrars leenden, den varma solen. Han säger att oavsett vad som kommer att ges eller tas ifrån honom har han älskat med hela sin själ, utan rädsla, och blivit älskad tillbaka.

Miraklet i Anderna av Nando Parrado finns som pocket, kostar t.ex. 39 kr på adlibris. Köp den, det är väl spenderade kronor.

Copyright Niklas Carlsson © 2013