Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · android : Toshiba Folio 100 – surfplatta med potential

image

För ett par veckor sedan köpte jag mig en surfplatta (några dagar innan surfplattan blev utsedd till årets julklapp). Eftersom jag har en mobiltelefon med operativsystemet Android (Acer Liquid, som jag skrivit om här och här) ville jag även ha en surfplatta med Android, så jag kan använda programmen jag köpt i båda apparaterna.

Toshiba Folio är inte något man bör köpa lättvindigt. Tyvärr är Toshibas variant av Android riktigt dålig. Det har resulterat i att flera affärskedjor slutat sälja plattan, eftersom så många får problem med den och lämnar tillbaka den. Om man ska köpa den ska man nog vara lite intresserad av att pula själv, eftersom det första man bör göra är att dumpa Toshibas Android och istället installera någon annan variant. Till skillnad från Apples iOS, som används i iPad och iPhone, är Android ett öppet operativsystem som folk kan modifiera själva. Det har resulterat i att massor av hemmahackare fixat egna varianter, som väldigt ofta är mycket bättre än de som kommer förinstallerade i telefoner och surfplattor. Folio är inget undantag. Frivilliga krafter håller på utvecklar en ny variant av Android till Folion, FolioMod. Sakta men säkert jobbar ett gäng frivilliga från hela världen fram en bättre Androidversion, diskuterar, testar och stöttar varandra (själv använder jag än så version 0.2a). Det är fascinerande att följa! Just nu finns flera varianter av FolioMod. Ingen av dem funkar perfekt än, men de är mycket bättre än Toshibas egen variant. Hade inte FolioMod utvecklats hade jag lämnat tillbaka plattan direkt – men nu har den blivit riktigt bra tack vare dessa frivilligas tid och arbete. Toshiba borde givetvis skämmas för att de säljer en platta med så dålig mjukvara, särskilt när de faktiskt har riktigt bra hårdvara i den (Nvidias Tegra2-processor).

Jag gillar verkligen min Folio, och den blir bättre hela tiden tack vare de frivilligas insatser. Toshiba borde ge dem lön eftersom de gör det jobb som företaget borde gjort från början.

Copyright Niklas Carlsson © 2013