Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · foto : Från Schweiz till Italien med bil över Alperna

Dags för ett nytt blogginlägg från min lilla resa jag gjorde för ett par veckor sedan, till Schweiz och Italien. Första natten i Flims i Schweiz har jag redan skrivit om, här.

Dag två åkte jag från Flims vid lunchtid, och begav mig söderut mot Italien och Medelhavet. Jag bestämde mig för att inte ta San Bernardinotunneln, utan istället åka över Alperna via San Bernardinopasset. Betydligt intressantare än att åka i en lång tunnel under bergen. Vädret i bergspasset var dock inte det bästa, vilket framgår av bilderna…

DSC03303

Vackra vyer och vackra kyrkor i varje by i Schweiziska alperna.

DSC03329

DSC03350

Ovan: på väg upp till bergspasset via oändligt många hårnålskurvor. Här fick man köra på tvåans växel hela tiden. På den här bilden kan man också se att molntäcket ligger tungt över bergstopparna och passet.

DSC03369 Nere i dalen var det cirka 18 grader varmt och solsken. Här uppe i San Bernardinopasset var det fyra plusgrader och otroligt fuktigt. Fingrarna blev snabbt stela när jag gick runt och fotograferade. Blåsigt var det också.

DSC03372

DSC03368

Det igenbommade rasthuset högst upp i passet kändes lite kusligt.

DSC03376

Ovan: På södra sidan körde jag genom den här semesterbyn, med märkliga “stugor”. Alla är husvagnar som de byggt väggar runt. Mycket besynnerligt, men jag antar att det beror på någon lag om att man inte får bygga riktiga stugor där.

DSC03408 På södra sidan kom jag ner i en mycket lång, mycket smal dalgång med mäktiga berg på båda sidorna.

1286718794651

1286720653600

Någon timme senare var jag i Lugano, en fin semesterort vid Luganosjön. San Bernarndinopasset är också en språklig och kulturell gräns; norr därom talar man tyska och har en tysk kultur, söder därom talar man italienska och har en tydlig italiensk kultur. Lugano ligger i Schweiz, men det känns verkligen som man är i Italien.

Några mil söder om Lugano passerade jag gränsen, och därefter var det motorväg hela vägen till Italienska Rivieran. Jag anlände till mitt hotell i Varazze utanför Genua vid 19-tiden.

Karta över vägsträckan, ca 40 mil:
Visa större karta

Copyright Niklas Carlsson © 2013