Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · bok : Kraftig expansion av mitt Hedinbibliotek

image Efter att ha läst Axel Odelbergs biografi om Sven Hedin (se här) blev jag sugen på att läsa mer av den gamle äventyraren. Sedan tidigare äger jag hans skildringar från fronterna under första världskriget (Fronten i väster, Kriget mot Ryssland), och som alla Hedins böcker är de mastodontverk. Båda är skrivna och utgivna 1915. Tidigare ägde jag även tvåbandsverket “Tusen mil på okända vägar” om en av hans expeditioner till Centralasien, men de gav jag bort i bröllopspresent. Nu vill jag dock ha fler av hans böcker, och har därför gjort en nätt liten beställning från Antikvariat Röda rummet i Uppsala.

HEDIN, SVEN: Åter till Asien. Min expedition 1927-1928 med svenskar, tyskar och kineser genom öknen Gobi. Albert Bonniers förlag, 1928. 336 s., illustrerad med planscher varav en del i färg samt utvikbar karta. Förlagets klotband.

HEDIN, SVEN: Den vandrande sjön. Albert Bonniers förlag, 1937. 374 s., illustrerad med foton och teckningar samt 1 utvikbar karta. Häftad

HEDIN, SVEN: Bagdad, Babylon, Ninive. Med 354 bilder samt 5 kartor. Albert Bonniers förlag, 1917. XV + 807 s. Illustrerad med teckningar och fotografier, samt med utvikbar kolorerad karta. Förlagets blå klotband. Blekt och solkig rygg.

HEDIN, SVEN: Från pol till pol I-II. I. Genom Asien och Europa. II. Europa, Afrika, Amerika, Australien och polarländerna. Albert Bonniers förlag, 1911. Första-tionde tusendet. Två volymer, 480; 603 s., illustrerade. Förlagets dekorerade blå klotband.

HEDIN, SVEN: Konung Oscars beskickning till schahen af Persien år 1890. Samson & Wallin, 1891. XV + 479 s., illustrerad med teckningar och fotografier. Förlagets klotryggband

HEDIN, SVEN: Mina hundar i Asien. Albert Bonniers förlag, 1952. Fjärde-femte tusendet. 239 s., fotoillustrerad. Förlagets klotryggband utan skyddsomslag.

Så, nu har jag nästan 3000 sidor Sven Hedin-läsning att se fram emot! Det är en särskild känsla att läsa originalutgåvor, ej nytryck. Mest spännande ska det bli att läsa hans första bok, “konung Oscars….” samt den lite annorlunda boken om hans hundar i Asien.

 

För den som är intresserad av gamla böcker kan jag rekommendera www.antikvariat.net där en lång rad nordiska antikvariat lägger ut sina böcker till försäljning.

Copyright Niklas Carlsson © 2013