Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · bok : Om en bok: Äventyr på riktigt, av Axel Odelberg

imageSin halvtöntiga titel till trots är detta en maffig biografi över en av vårt lands främsta män, Sven Hedin. Axel Odelberg har lyckats relativt väl med föresatsen att sammanfatta Hedins liv i en enda bok, på knappt 700 sidor. Han hyllar upptäckaren, äventyraren, författaren och vetenskapsmannen Hedin. Lika tydligt avfärdar Odelberg Hedins politiska engagemang, som främst yttrade sig som en aldrig vacklande tyskvänlighet. Det är fascinerande att följa Hedins resa från äventyrlig pojke till världsberömd upptäckare, och slutligen till politisk paria efter andra världskriget.

Odelberg använder en berättarteknik som blir lite tröttsam i längden; han inleder ständigt med att berätta en händelse, för att därefter hoppa tillbaka i tiden och skildra händelseförloppet fram dit. Det blir lite märkligt ibland, när han berättar om Hedins resor i Centralasien. Helt plötsligt hoppar berättelsen fram ett halvår, till en helt annan plats och med helt andra personer. Igen, och igen. Det funkar som berättarteknik om man gör så ibland, för att framhäva särskilt viktiga händelser – men Odelberg gör detta hela tiden, genom hela boken. Det är synd, liksom att han använder en del ord som inte känns som de passar in, modern svengelska (han skriver t.ex. om Sven Hedins “outfit”). Men om man bortser från dessa små irritationsmoment är det en mycket bra bok, imponerande!

Jag har läst en del om Hedin tidigare, och har också läst lite av det som han skrivit. Ändå känner jag att jag har fått en bättre helhetsbild av honom efter att ha läst den här boken. Odelberg har grävt på djupet, läst Hedins brev och dagböcker. Odelberg gör intressanta iakttagelser av skillnader i skildringen av vissa händelser i Hedins brev och hans böcker – ibland har Hedin friserat sanningen när han skrivit böckerna. Breven är skrivna i närmare anslutning till händelserna, och bör vara mer korrekta.

Odelberg lyckas också förmedla förståelsen av hur berömd Hedin faktiskt var – han var en internationell superstjärna. Han var också den siste att fylla de vita fläckarna utanför polarområdena, han avslutade mänsklighetens systematiska utforskande av bebodda kontinenter. Det var en stor bedrift. Han bekräftade att att sjön Lop Nor flyttar på sig, han hittade Loulan som kallas Asiens Pompeji, han kartlade Transhimalaya… Han vandrade där ingen annan gått tidigare. Han hade en obändig lust att utmana ödet, att ge sig på sådant som andra sade vara omöjligt. Ibland försökte myndigheter stoppa hans planer, vilket bara gjorde honom än mer beslutsam. Om någon sa att ett bergspass var omöjligt att passera under vinterhalvåret, då gav han sig sjutton på att forcera det under den absolut kallaste månaden. Han var nära att dö flera gånger, men lät sig inte avskräckas av det. Dumdristighet och mod, galenskap och genialitet. Hur man än ser på hans bedrifter är det mycket spännande! Till skillnad från de flesta av oss levde han verkligen ut sina drömmar, och lyckades.

Det är synd att han förstörde sitt rykte genom sina nazistsympatier under andra världskriget, annars hade han säkert än idag hyllats som en hjälte.

Boken finns att köpa på Adlibris, och rekommenderas varmt! I skrivande stund kostar den 94 kr som storpocket.

Copyright Niklas Carlsson © 2013