Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · historia : Film: Shooting dogs (om Rwanda 1994, och att stå sig själv närmst)

Jag tittade alldeles nyss på filmen Shooting dogs (heter ibland Beyond the Gates), om folkmordet i Rwanda 1994. En mycket kraftfull film om en outsägligt ond händelse, där 800 000 människor slaktades med klubbor och machetes. Den här filmen handlar om skolan där några hundra FN-soldater från Belgien var stationerade, mitt i huvudstaden Kigali. Runt skolan, precis utanför staketet pågick massmordet obehindrat och FN-soldaterna tittade på. De hade order om att inte intervenera, och den lokale befälhavaren löd. 2500 tutsier sökte skydd i skolan, men blev övergivna av FN-soldaterna som efter ett par dagar drog sig tillbaka och lämnade tutsierna att dö. Utanför staketet stod beväpnade milismän med machetes och klubbor och väntade på att gå in, när FN-soldaterna åkte därifrån. Hutumilisen betedde sig som om det var en folkfest, en festival – sprit, visselpipor, sånger och dans. Och massmord. De vita soldaterna evakuerade endast vita människor, och lämnade alla andra åt sitt öde.

FN och västländerna gjorde ingenting, trots att de visste vad som pågick.

Filmen är inspelad på platsen där det hände, och många av de som varit med och gjort filmen är överlevare från folkmordet. Jag grät när jag såg de vita soldaterna åka. Det är en stark film. Om du har videotjänsten Voddler finns filmen att se där gratis (klicka här), men om du inte har Voddler tycker jag ändå att du ska hyra filmen. Se den!

 

När du har sett den är det dags att se Hotel Rwanda, som ger ytterligare perspektiv på folkmordet. Också det en mycket bra film. Även den finns gratis på Voddler, se här.

Copyright Niklas Carlsson © 2013