Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · bok : Om en bok: Slakthus 5

image Slakthus 5 av Kurt Vonnegut är en klassiker. Det är en blandning av författarens egna upplevelser av att vara krigsfånge i Dresden under slutet av andra världskriget, när staden bombades med brandbomber av de allierade. Ingen vet hur många som dog i den eldstorm som uppstod, siffrorna varierar mellan 35 000-135 000. Vonnegut var en amerikansk soldat som satt i en underjordisk byggnad under slakhus 5 när helvetet härjade i staden ovanför. Med detta som utgångspunkt har han skrivit en märklig, humoristisk bok om Billy Pilgrim, som är spastisk i tiden. Han färdas okontrollerat mellan olika tidpunkter i sitt liv. Han skildrar på så sätt Pilgrims liv i märkliga nedslag på olika punkter i tiden, från barndomen till döden. Pilgrim kidnappas också av utomjordingar, som lär honom att se tiden på ett annat sätt – inte som något som ständigt går framåt, utan som ett långt panorama där alla tidpunkter existerar samtidigt och evigt. Intressant, och mycket likt mina egna funderingar om tiden. Boken är bra och läsvärd, men levde nog ändå inte riktigt upp till mina förväntningar. Den kunde vara lite djupare, lite mer utvecklad.

Copyright Niklas Carlsson © 2013