Open/Close Menu
Vardagsbetraktelser, världspolitik och andra väsentligheter.
Home · Blog · bok : Om en bok: “1434” av Gavin Menzies

imageMin semesterläsning under veckan i Kroatien var boken 1434 av britten Gavin Menzies (finns på Adlibris, klicka här). Han driver tesen att renässansen inte alls i huvudsak handlade om att Europa återupptäckte antikens kunskaper, så som den traditionella historieskrivningen påstår, utan att den startades av att en kinesisk flotta seglade till Venedig 1434 och delade med sig av kinesisk teknologi, kartor, navigationsteknik och mycket annat. Denna kunskapsskatt blev därefter grunden till renässansens fantastiska utveckling, och i förlängningen Europas utveckling mot världsherravälde. Det är en mycket fascinerande tanke, som vi självcentrerade västerlänningar mår bra av att läsa. Hans bevis för att vi byggde våra framgångar på kinesiska källor är mycket övertygande, och efter att ha läst boken känner jag mig ganska övertygad om att européerna fick tillgång till kinesisk kunskap under mitten av 1400-talet – kartor, navigationsteknik, vapen, vattenkraftsteknik, slussar och mycket annat. Menzies visar bland annat att Leonardo da Vinci inte själv uppfann särskilt mycket av sina tekniska prylar (t.ex. helikoptern, maskingeväret, fallskärmen, olika slussar, kvarnar m.m.), utan kopierade och förbättrade från förlagor som ursprungligen kom från Kina.

Han driver också tesen att kineserna lämnade information om att det fanns en kontinent på andra sidan atlanten, vilket inspirerade “upptäckten” av Amerika av Columbus. Menzies har tidigare skrivit en bok som heter 1421, där han menar att kineserna redan upptäckt Amerika. Hans bevis är mycket intressanta, även om jag har svårt att bedöma kvaliteten på dem.

Hur som helst är bokens största förtjänst att den väcker tankar om vår plats i historien och tillvaron, och visar hur självklart det är att västerlandet inte är världens centrum i alla lägen. Givetvis är det ganska förmätet att förutsätta att ingen annan kan ha seglat till Amerika innan européerna (oavsett om man avser Columbus eller Leif Eriksson). Kineserna var en mycket utvecklad civilisation som låg långt före Europa i de flesta avseenden.

Det är också nyttigt att påminnas om att alla är barn av sin tid, att ingen människa är en ö. Givetvis inspirerades Leonardo av sin samtid, plockade idéer här och där, kopierade, förbättrade. Han levde inte isolerad och hittade på allt själv. Precis så är det med nästan alla uppfinningar, till exempel jobbade ganska många med att utforma ett fungerande flygplan samtidigt som bröderna Wright. Hade de misslyckats hade någon annan garanterat lyckats ungefär vid samma tid.

Boken är spekulativ och byggd på indicier, men väldigt intressant. Kan rekommenderas till den som är intresserad av världens utveckling de senaste 1000 åren. Han har en hemsida med en hel del information, se www.1434.tv

Nu håller jag på parallelläser Kurt Vonneguts Slakthus 5 och Arrianos biografi över Alexander den Store. Men just nu ska jag inte läsa, nu ska jag ta en gin & tonic och titta på nyheterna på tv 🙂

Copyright Niklas Carlsson © 2013